Život s bratom: Priručnik za preživljavanje!

Foto: Shutterstock

Bratologija/ Život s bratom: Priručnik za preživljavanje!

Jesi li i ti od onih koje proklinju dan kad je na svijet došlo to čudovište od brata? Zašto ti ne možeš imati super cool stariju sestru s kojom ćeš razmjenjivati odjeću, brbljati o dečkima i koja će ti dijeliti ljubavne savjete? Umjesto toga, sobu moraš dijeliti s tom spodobom s kojom, osim prezimna i staraca, nemaš ama baš ništa zajedničkog? Ufff! Život je okrutan!Mogu li brat i sestra preživjeti pod istim krovom? Nije uvijek lako, ali naravno da mogu! Čitaj i uči...

Davež na kvadrat!

Bilo da je stariji ili mlađi od tebe, brat je uvijek pravi davež! Mlađeg brata moraš čuvati baš kad sve tvoje cure idu van ili mu moraš pomagati oko domaće zadaće kad imaš sto pametnijih stvari koje možeš raditi... a onda ti mali smrad još i pročita dnevnik i starcima sve detalje iz tvog ljubavnog života izbrblja za vrijeme večere... Stariji ti je brat, pak, stalno za petama kad ne treba: baš je s frendovima pred haustorom kad te simpa dopratio doma iz škole ili je u parku uvijek kad ti i tvoje cure imate trač-party... da ne spominjemo da pred svim svojim prezgodnim dečkima iz ekipe prepričava kako si kao klinka bila zaljubljena u nekoga od njih... uf!

Ali, je li baš sve tako crno? Razmisli malo bolje i sigrno ćeš shvatiti da ima i lijepih trenutaka. Odnos između braće i sestara zna biti začinjen svađama i sitnim podvalama, ali zamisli da si kći jedinica? Život bi ti definitivno bio puno dosadniji jer s bratom ipak možeš i razgovarati, zabaviti se, pomoći mu ili pak zatražiti pomoć od njega... Možete zajedno obrlatiti starce da vam kupe, na primjer, novi kompjutor. Brat ti može čuvati leđa kad ideš na dejt s dečkom kojeg starci baš ne vole, a i ti njega možeš pokrivati u nekim drugim situacijama... Zvuči predobro da bi bilo istinito? Ma nije to nemoguća misija. Čak i ako ste do sada bili smrtni neprijatelji, uz male komprmise i ti možeš izgraditi prijateljski odnos sa svojim bratom. Osnovno pravilo dobrih bratsko-sestrinskih odnosa (kao i svih drugih međuljudskih odnosa) jest tolerancija!


Ispeci pa reci!

Kad se svađaš s bratom, vjerojatno mu izgovoriš svakava čuda, saspeš na njega sve moguće uvrede i proglasiš ga najodvartnijim stvorenjem koje je ikad hodalo po kugli zemaljskoj... Pokušaj to bar donekle promijeniti. Za vrijeme svađe nastoj se kontrolirati koliko god možeš i trudi se da ne kažeš nešto što će ga jako povrijediti i zbog čega će ti kasnije, kad se pomirite, biti žao.

Bez udaranja!

Kad ga uloviš da ti kopa po torbi, krade sitniš ili špijunira po mobitelu (jer si opet zaboravila promijeniti lozinku!), vjerotano bi ga poželjela udariti šakom u glavu svom snagom! Katkad se teško suzdržati, ali u civilizranom svijetu fizičko je nasilje apsolutno nepoželjno. Dakle, zaustavi tu ruku prije nego poleti odvaliti šamar "najdražem" braci...

Ujedinjenji protiv staraca!

Ako ti je nešto napravio, nemoj ga odmah tužakati mami i tati. Vas dvoje trebate naučiti djelovati kao tim kako biste zajedničkim snagama nadmudrili starce kada to bude potrebno. Naravno, ako te udario ili nešto slično, tada trebaš potražiti pomoć roditelja. Dakle, njih uključi tek kad je to zbilja nužno.

Privatnost prije svega!

Ako od njega zahtijevaš da poštuje tvoju privatnost, i ti moraš činiti isto. Daj mu prostora, ne upadaj bez kucanja u njegovu sobu, ne kopaj mu po stvarima, ne pregledavaj njegove foldere na laptopu, ne čačkaj mu po mobitelu...

Bez djetinjarija!

Ako si mlađa od njega, ne znači da se možeš ponašati nezrelo i neodgovorno. Ako na svaki njegov pogrešan korak reagiraš rečenicom: "Reći ću te mami!" ili "Ja sam mlađa, moraš mi popuštati!", time nećeš baš izgraditi prijateljski i ravnopravan odnos.

Bez naređivanja!

Ako si starija od brata, to ti ne daje za pravo da mu možeš naređivati. Nemoj se držati one "tko je stariji, taj je i pametniji" jer to što si se rodila prije njega nije garancija da si uvijek u pravu. Poslušaj i drugu stranu.

Pokaži dobru volju!

Pokaži mu tu i tamo da ti je doista stalo da imate dobar odnos: pomogni mu ako vidiš da mu oko nečega treba pomoći, daj mu neki koristan savjet, saslušaj ga, napravi mu neku uslugu…

Zaboravi podvale!

Nemoj mu raditi spačke iza leđa, tužakati ga starcima, podvaljivati mu ili ga ucjenjivati. I ne pokušavaj pred mamom i tatom njega okriviti za nešto što si ti skrivila, to je posebno bezobrazno i sigurno će ti kad-tad poželjeti vratiti istom mjerom!

Zapamti!

Bez obzira na to kako se slažete, brata ne možeš tek tako isključiti iz svoga života! On te poznaje bolje od svih i zna gdje te najviše boli pa te često uspije razljutiti i povrijediti gore od svih čak i kad mu to nije bila namjera. I priznaj, na neki ga način ipak voliš, baš kao i on tebe...

 


Slavne cure i njihova braća!

I one su se vjerojatno sa svojom braćom nekad i tukle i svađale, no danas ih ponosno pokazuju pred svijetom...

Taylor i Austin Swift
Mlađi brat Taylor Swift, Austin, pravi je slatkiš. Ovaj plavokosi zavodnik radi kao beauty fotograf, velika je podrška svojoj slavnoj sestri, a ako ga zapratite na Twitteru, otkrit ćete i da je prilično zabavan i duhovit.

Gigi, Bella i Anwar Hadid
Sestre Hadid grade uspješnu manekensku karijeru, a budući da im je i mlađi brat Anwar prilično zgodan, uopće se ne bismo začudili da se i on priključi obiteljskom poslu.

Shailene i Tanner Woodley
Shailenein mlađi brat Tanner također je glumac. Ostvario je nekoliko filmskih uloga, a mogli ste ga gledati i u seriji "Boston Legal".

Katy Perry i David Hudson
Katyin brat David Hudson glazbenik je baš poput svoje sestre. Na dodjeli Grammyja 2014. Katy je s njim ponosno prošetala crvenim tepihom.

Emma i Alex Watson
Emmin prezgodni mlađi brat Alex je glumac i maneken, a bio je statist u čak dva filma o Harryju Potteru koji su proslavili njegovu seku.

Rihanna i Rajad Fenty
Rihanna ima prilično brojnu obitelj: ima dvojicu braće, Rorreyja i Rajada, dvije polusestre, Kandy i Samanthu te polubrata Jamieja, s tatine strane.