Vrijeme je za bicikl!

Budi fit!/ Vrijeme je za bicikl!

Uskoro će ljepši dani, što znači da možemo zaboraviti na autobuse i tramvaje – bicikli su totano in, a vožnja na dva kotača pruža odličnu vježbu, ali i super zabavu! Voziti bicikl, nešto je super. Ima onih koji jednako uživaju u bicikliranju zimi i ljeti, a ima onih koji zimi ne mogu smisliti smrzavanje.  No uskoro će idealno vrijeme za ovo prijevozno sredstvo pa ti bicikl može odlično poslužiti kao prijevozno sredstvo do škole, a tjelesna će aktivnost povoljno utjecati na tvoje zdravlje. Ako još nisi nabavila svoga dvokotačnog ljubimca i ako nisi sigurna što ti sve treba za započneš svoju biciklističku avanturu, evo malog savjetnika za sve bicikliste početnike, ali i one koji već naveliko uživaju u okretanju pedala uz vjetar u kosi….

Kakav bicikl odabarati?

Svaki je bicikl dobar za vožnju gradom ako zadovoljava dva osnovna uvjeta: da je ispravan i da je vidljiv! Ispravan je bicikl onaj koji se neće raspasti za vrijeme vožnje i kojim možete lako upravlajti - to znači da vozi tamo kamo ti želiš i koji će stati kada zakočiš!

Bicikl treba biti i udoban - odgovarajućih dimenzija, imati ispravno podešeno sjedalo i volan. I mora obavezno imati dvije nezavisne kočnice ako se ne želiš polomiti pri naglom kočenju! I

I još nešto - potrudi se da tvoj bicikl bude vidljiv u svim vremenskim uvjetima - mačje oči (katadiopteri) te prednje i stražnje svjetlo omogućuju ostalim vozačima da te vide i prepoznaju kao opasnost na cesti.

Fotolia 111660309 Subscription XL

Što ti još treba?

Uz opremu vezanu uz vidljivost, koja je obavezna

ako imaš namjeru voziti se u uvjetima smanjene vidljivosti, postoji još nekoliko komponenti opreme bicikla koje će ti vožnju svakako učiniti ugodnijom.

Blatobrani ti možda i nisu fora, ali su iznimno korisni za vrijeme vožnje po mokroj podlozi - čitaj blatu, kiši, lokvama… Današnji su blatobrani izrađeni od lagane savitljive plastike i ne opterećuju bicikl, a jednostavno se održavaju. Zvonce, sirena ili nešto slično upozorit će pješake na tvoj dolazak. No koristi ga samo kada zaista imaš pravo prolaza, ne trubi naokolo da živciraš susjede!

Kako pravilno podesiti bicikl?

Nakon što odabereš ramu prave veličine, važno je podesiti visinu upravljača i sjedala: visina sjedala treba biti tolika da ti noga bude ispružena kada petu staviš na pedalu u donjem položaju. Tako će glavnina težine biti na pedalama i bit će ti lakše voziti…

Visinu upravljača podesi nakon visine sjedala, i to tako da ti tijelo pri vožnji s podlogom zatvara kut od otprilike 45 stupnjeva. Leđa pri tome moraju biti izravnata, a laktovi opušteni. Ako ti se tijekom vožnje počnu javljati bolovi u leđima, to je znak da nešto ne štima…