Vrijeme je da pomogneš frendici!

Foto: Shutterstock

Ti joj sigurno možeš najbolje pomoći...

Kad joj potonu sve lađe.../ Vrijeme je da pomogneš frendici!

I u prijateljstvu, kao i u ljubavi, vrijedi ona "u dobru i u zlu". Znači da svojoj prijateljici moraš biti podrška i kad je u nevolji: evo kako ćeš joj pomoći kad je u frci...

Problem br. 1
Ona je na lošem glasu

Tvoja prijateljica živi u nesređenoj obitelji. Živi s očuhom s kojim se neprestano svađa. Mame nikada nema kod kuće i većinu vremena prepuštena je sama sebi. Nesretna je i prestala je mariti za školu, prijatelje, hobije... Ponaša se kao propalica, navlači se s dečkima po tulumima i svi su je počeli smatrati ološem. Tebi je, naravno, grozno gledati to što radi i želiš joj nekako pomoći. No čim si pokušala razgovarati, poludjela je i odmah se počela opravdavati. Ne želiš biti s njom u društvu dok se ne promijeni jer se bojiš da će zbog nje i o tebi početi kružiti priče...
Pomozi joj:
* Cure koje se ovako ponašaju, najčešće to rade kako bi izborile pripadnost nekoj grupi. Pobrini se da tvoja prijateljica osjeti da je dio društva i da se za taj status ne mora boriti na tako grozan način.
* Objasni joj da takvim ponašanjem ugrožava svoje zdravlje, samopouzdanje, a na kraju i život.
* Možeš joj predložiti da razgovara sa školskim psihologom o problemima u obitelji. I ponudi joj da ćeš otići s njom ako joj tako bude lakše.

Problem br. 2:
Roditelji joj se rastaju

Tvoja je prijateljica uvijek bila vesela i spremna za zezanciju, ali jednog je dana samo prestala izlaziti i družiti se. Nakon nekoliko dana nagovaranja, napokon ti je priznala da joj se roditelji rastaju i da jako pati.
Pomozi joj:
* Nagovori je da razgovara o svojim osjećajima - rastava je ozbiljan problem i svatko si treba dopustiti određeno vrijeme tugovanja u kojem će se izmjenjivati bijes, tuga i stres.
* Nipošto nemoj stati na stranu samo jednog roditelja kad razgovaraš s njom o tome. I, svakako, objasni joj da za to što se događa nije nimalo kriva.
* Pozovi je k sebi doma, sigurno će joj dobro doći da malo pobjegne od kuće. Objasni njezinim profesorima što proživljava, tako da budu malo tolerantniji ako bude mrzovoljna u školi.

Problem br. 3:
Opsjednuta je svojim kilogramima

Tvoja prijateljica oduvijek je opsjednuta kilogramima i slino želi biti vitka, no čini ti se da je u posljednje vrijeme pretjerala: jede samo žitne pahuljice i uvijek izbjegava večeru. Stalno vježba. Jednom se čak i srušila u školi, ali i dalje ne želi priznati da ima problem, samo se smije i smišlja glupa opravdanja. Osjećaš se grozno jer nikako ne možeš nagovoriti da jede, a ona se pretvara u kostur.
Pomozi joj:
* Najvažnije je da se ne praviš kao da problem ne postoji. Budeš li je štitila pred drugima, nećeš joj pomoći da ozdravi.
* Nemoj je odbaciti samo zbog toga što ima problema s prehranom. Nastavi se družiti s njom i nemoj dopustiti da vam to uništi prijateljstvo: sad te treba više nego ikad.
* Nemoj ništa pokušavati na silu. Ne govori joj "Zašto ne jedeš?", nego radije pokušaj sa "zabrinuta sam za tebe, voljela bih da odemo na pregled, nas dvije zajedno, da vidimo je li sve u redu, hajde, meni za ljubav..." Ako to ne upali, morat ćeš se povjeriti nekoj odrasloj osobi jer su problemi s prehranom vrlo ozbiljni i mogu joj čak ugroziti život.

Problem br. 4:
Ona je žrtva nasilja

Tvoja BFF je vrlo tiha i povučena. Zbog toga u školi često trpi psihičko maltretiranje. Drugi su je učenici nazivali raznim pogrdnim imenima, gađaju je olovkama i gumicama... Teror je otišao tako daleko da je nekoliko dana čak izostala iz škole. Svi se u razredu boje razrednih nasilnika pa nitko ništa ne čini da joj pomogne...
Pomozi joj:
* Ne treba se bojati školskih nasilnika, oni su samo kukavice koje se iskaljuju na slabijima od sebe. Prijateljicu, koja trpi bilo kakvo nasilje, treba poticati da se obrati odrasloj osobi i potraži pomoć.
* Ako je netko maltretira na putu do škole, predloži joj da ide nekim drugim putem ili neka pokuša dogovoriti da joj društvo pravi netko od njezinih prijatelja.
* Ako poznaješ osobe koje ju maltretiraju, razgovaraj sa svakom od njih pojedinačno. Tako su izgledi da te saslušaju ipak veći. Nasilnici postaju slabi kad nemaju zaleđe svojih istomišljenika.

 

Problem br. 5:
Ona je u depresiji

Tvoja je prijateljica imala problema kod kuće i zbog toga je depresivna. Počela je dolaziti u školu u prljavoj odjeći, neuredna je, čak si primijetila da si čupa kosu... Ekipa iz razreda vrlo je bezobrazna prema njoj: neprestano joj govore da je luzerica i da na taj način samo privlači pozornost na sebe. Osjećaš se bespomoćno jer ne možeš uvijek biti s njom i često ne znaš što si radi kad je sama...
Pomozi joj:
* Potrudi se da se tvoja prijateljica ne osjeća glupo i neprihvaćeno. Najčešći razlog koji vodi do depresije loša su slika o samome sebi i premalo samopouzdanja.
* Reci joj da te plaši njezino ponašanje, da je voliš i da ne bi htjela da joj se dogodi nešto loše.
* Ponudi joj svoju pomoć u bilo kojem obliku: razgovarajte međusobno ili pak s nekom odraslom osobom koja će vas uputiti u pravom smjeru.