Ups, zeznula sam stvar!

Foto: Shutterstock

Hajde, ma nije baš sve tako crno...

Izvuci najbolje što možeš/ Ups, zeznula sam stvar!

Znaš one glupave situacije kad nešto zezneš i najradije bi da te zemlja proguta? E pa evo kako ćeš se izvući ili barem pokušati...

Situacija br. 1:
Novog dečka nazvala si imenom svoga bivšeg!

Najbolji mogući scenarij bio bi da on uopće nije čuo što si rekla jer je previše zaokupljen tvojom ljepotom, šarmom, inteligencijom, bla, bla... No velika je vjerojatnost da je ipak čuo, dakle, morat ćeš se nekako opravdati! Ako ti bijesno kaže nešto poput: "Što si to rekla???", samo nabaci izbezumljen izraz lica i, odmah se, iste sekunde, ispričaj! Možeš pokušati reći nešto poput: "Znaš, baš sam razmišljala o tome kako si ti sto puta bolji/nježniji/pametniji... od njega pa mi je zato valjda izletjelo njegovo ime!" Nadaj se da će ovakva isprika upaliti!

Situacija br. 2:

Zaboravila si nečije ime!

Puno je lakše pamtiti lica nego imena, to je činjenica. Dva jednaka lica teško ćeš sresti, ali Ivana ili Marina poznaješ vjerojatno barem pet ili šest. Svima se dogodi da zaborave tuđe ime, pogotovo pri upoznavanju: kad se s nekim rukujemo, gledamo ga u oči i više smo usredotočeni na vizualni doživljaj tako da ime vrlo često čujemo i odmah zaboravimo. Ako ti se ovo dogodi pri upoznavanju, jednostavno zamoli osobu da ponovi svoje ime uz ispriku da nisi dobro čula. Ako pak zaboravi ime osobe koju si već ranije u nekoj prilici upoznala, morat ćeš biti malo kreativnija: "Znaš, jako me podsjećaš na moju sestričnu Saru, pa uvijek mislim da se i ti tako zoveš..." ili malo iskrenije "Oprosti, znam da smo se upoznale na Tininu rođendanu, ali danas mi jednostavno mozak ne radi..."

Situacija br. 3:

Pala si nasred školskog hodnika!

Iz ove se situacije ne možeš izvući elegantno ni dostojanstveno. Najbolje što možeš učiniti je da jednostavno ustaneš, popraviš odjeću i otreseš sa sebe prašinu, zatim se sama sebi iskreno nasmiješ i odmah zaboraviš što se dogodilo. Naravno, ako se u padu nisi ozbiljno ozlijedila. Ako pak misliš da si nešto uganula ili iščašila, pozovi nekoga da ti pomogne ustati pa onda odluči što ćeš dalje. I u toj situaciji dobro će ti doći malo humora, poput ironičnog komentara na vlastitu nespretnost: "E, pa i ovo je trebalo znati izvesti..."

Situacija br. 4:

Zaboravila si na frendičnin rođendan!

Iako ovo nije najgora stvar na svijetu koja može zadesiti dvije frendice, zapamti da se svatko voli osjećati važno i voljeno, pogoto na svoj rođendan. Dakle, čim shvatiš da si zeznula stvar, odmah joj pošalji poruku poput: "Hej, imam super ideju zbog koje ćeš mi odmah oprostiti što sam zaboravila tvoj ročkas!" I zatim isplaniraj super provod u kojem će ona cijelo vrijeme biti u centru pozornosti i pokušaj joj, ako si u mogućnosti, ostvariti neku želju! Nema šanse da ti ne oprosti!

Situacija br. 5:

Poslala si poruku krivoj osobi!

Ups, ovo je gadno. E, sad, sve ovisi o tome kakvog je sadržaja bila pruka koja je dospjela na krivi mobitel! Ako si, na primjer, Tini poslala poruku u kojoj ružno govoriš upravo o njoj, onda ti nema spasa. Računaj s time da nećeš dobro proći i da će se Tina definitivno naljutiti. Jedino što možeš napraviti jest poslati još jednu poruku u kojoj se ispričavaš za sve ružno što si rekla o njoj uz objašnjenje da si bila ljuta, bijesna, neuračunljiva ili nešto slično. Možda upali, a možda i ne. Ne možemo uvijek utjcati na to kako će netko reagirati na naše poteze. Ali zato možemo utjecati na svoje ponašanje: drugi put pazi što kome šalješ!