Uništava li zavist vaše prijateljstvo?

Foto: Fotolia

Uf, u svemu je bolja od mene...

Frendologija/ Uništava li zavist vaše prijateljstvo?

Ona je tvoja BFF i voliš je više od svega. No istodobno je nekako i mrziš jer si ljubomorna na njezin izgled, ocjene, stil. Ili, osjećaš kao da je ona  u centru pažnje, a ti si nevidljiva. Njoj dečki uvijek prilaze, a ti samo stojiš sa strane... I ti se zbog toga baš i ne osjećaš dobro, i to je sasvim razumljivo. Doza zavisti među frendicama je sasvim prirodna i opravdana, ali ako pucaš od ljubomore svaki put kad je ugledaš, to baš i nije OK. Ima li pomoći?

 

 

 

Odakle tolika ljubomora?

Dakle, cure obično počnu osjećati ljubomoru ili zavist prema svojoj BFF kad se ove dvije okolnosti poklope.

1. Ako je tvoja BFF općenito uspješna, lijepa, talentirana… (možeš ubaciti bilo koju njezinu osobinu kojoj se diviš).

2. Ti se osjećaš nesigurno i sumnjaš u vlastite sposobnosti (možda zbog nekog nedavnog neuspjeha).

Obje ste pokušale upasti u neku sportsku ekipu, no nakon probnog treninga, nju su primili - a tebe ne! Ili ti se možda dečko koji ti se sviđa napokon obratio, ali.. otkrio ti je da te zapravo htio pitati kakvu čokoladu najviše voli tvoja frendica da je iznenadi? Sasvim logično, nakon takvih situacija polako se počinješ pretvarati od umiljate frendice u zelenooko čudovište.

 

Jesi li zbog toga grozna osoba?

Nisi. Sasvim je prirodno boriti se s takvim negativnim osjećajima s vremena na vrijeme. Ljubomora je u ljudskoj prirodi, no uvijek nas više muči kad je osjetimo prema osobi koja nam je inače draga. Ljubomora je čak i korisna jer ti taj osjećaj daje do znanja što ti je stvarno važno u životu.

Ali ako te ljubomora počne toliko mučiti da postaješ zajedljiva ili zlobna, to je već problem. Zato, ako primijetiš da si pretjerala, vrijeme je za ozbiljan razgovor između vas dvije u kojem ćeš joj otvoreno reći što te muči. Inače, vaše će prijateljsto sve više propadati dok konačno ne pukne.

 

 

Provjeri na čemu joj točno zavidiš…

 

Ona je uvijek samouvjerena!

Kad te netko pogleda, odmah se zacrveniš i ne znaš kamo da skreneš pogled, a svoje ćeš ideje rijetko otvoreno izraziti pred cijelim društvom. Kad bi bar bila malo sigurnija u sebe, poput nje! Ona uvijek glasno govori, smije se i čini se da je svi vole i uživaju u njezinu društvu. Jesi li ikad razmišljala o tome da bi i ti mogla biti takva kad bi se malo manje bojala tuđe kritike?

 

Ona je tako vitka!

Ona je prava manekenka, kao da je upravo sišla s modne piste. Tvojih "bijednih" sto pedeset i nešto centimetara pokraj nje izgledaju poražavajuće. Uvijek si samo patuljak kraj prekrasne Snjeguljice. Ali zašto bi morala biti puput nje? Želiš li biti zamijećena, evo male utjehe za tebe: sjeti se samo "maleckih" Selene Gomez, Rite Ore, Ariane Grande i drugih svjetskih diva za kojima ludi cijeli svijet. Visina nema veze s uspjehom!

 

Ima gomilu prijatelja!

Svatko će od nje potražiti savjet kad ima neki problem. Ona zna slušati i puna je strpljenja za druge. Zašto ti nisi takva? Neki se ljudi jednostavno rađaju s tom odlikom, no i ti možeš postati omiljena i tražena: moraš samo zauzeti pozitivan stav prema okolini. Možeš ponuditi savjet i kad ga nitko ne traži od tebe. Tako ćeš pokazati dobru volju i usmjeriti pozitivnu energiju prema drugima.

 

Za njom luduju svi dečki!

Njoj dečki jednostavno padaju pod noge. Kako joj to uspijeva? Najprije moraš zavoljeti samu sebe i cijeniti sve svoje vrline. Kad jednom zauzmeš pozitivan stav prema sebi, to će se na tebi i te kako vidjeti. Tada je vrijeme da sve preuzmeš u svoje ruke: ne moraju dečki uvijek napraviti prvi korak. Malo-pomalo, naučit ćeš slati ljubavne signale.

 

 

Zašto nisam bar malo kao ona...

chocolate depressed lonely legally blonde stress eating

 

 

 

 

A što ako ona zavidi tebi...

Komplimenti koje ti ona upućuje mogu izražavati ili divljenje i zavist. Pa, najprije se zapitaj posjeduješ li doista osobine koje ona na tebi toliko hvali. Jesi li ti takva kakvom te ona doživljava? Najbolje će biti da otvoreno s njom porazgovaraš ako osjetiš zrnce ljubomore u njezinu ponašanju. Ako ti otvoreno prizna zbog čega ti zavidi, pokušaj napraviti sve što možeš da se ona pokraj tebe ne osjeća ugroženo ili manje vrijedno!