Uništava li novac vaše prijateljstvo?

Foto: Instagram

Ti&Ona/ Uništava li novac vaše prijateljstvo?

 

Ti i ona ste BFF i u svemu odlično funkcionirate - osim kad se u cijelu priču uplete lova! Evo kako ćete riješiti sve neugodnosti koje vam stvaraju kune...

Njezini su roditelji bogati i mogu joj priuštiti baš sve, a tvoji jedva imaju za režije. Ili je možda obrnuto: ti si ta koja si svakog mjeseca može priuštiti najnovije trendovske krpice, a ona dvije školske godine hoda u istim tenisicama? Možda ste se ti i ona već našle u nekoj od ovih situacija ili ćete se tek naći, no u svakom slučaju, imamo rješenje sa svaku vašu novčano-prijateljsku neugodnost…

Situacija br.1:

"Posudila sam prijateljici novac, a ona mi ga ne vraća!"

Što učiniti?
Osjećaš se glupo kad je moraš podsjetiti da ti vrati novac, pogotovo kad znaš da je ona u lošijoj financijskoj situaciji od tebe. No, ako si joj posudila, trebala bi ti ga vratiti. Nikada se ne bi trebala osjećati loše ako tražiš nešto što je tvoje. Ipak, ako te muči grižnja savjesti, drugi put joj, umjesto posudbe, ponudi da je počastiš ili joj jednostavno reci: "Ne moraš mi vratiti, to ti poklanjam jer si mi pomogla oko zadaće/testa/dečka...". 

Situacija br. 2:

"Ona ima jako mali džeparac, trebam li joj onda stalno sve plaćati?»"

Što učiniti?
Sasvim je u redu tu i tamo kupiti prijateljici kartu za kino ili platiti joj sendvič. No ako je neprestano sponzoriraš, to nije u redu. Pronađite neki kompromis kako se ti ne bi osjećala kao da si joj mama, a ona kao da je dežurno siroče. Kupujte samo stvari koje si obje možete priuštiti i odlazite na mjesta na kojima ne morate toliko trošiti. 

Situacija br. 3:

"Ona stalno priča o stvarima koje si ne mogu priuštiti!"

Što učiniti?

Kad ona počne pričati o dizajnerskim torbicama i skupim putovanjima, promijeni temu i počni razgovarati o stvarima koje su svima zajedničke: o školi, o zadaćama, o dečkima! Tu novac ne igra nikakvu ulogu i u tim ste razgovorima svi jednaki. I zapamti: tvoja si prijateljica može priuštiti skupe stvarčice samo zaslugom svojih roditelja i zbog toga nije ništa bolje od tebe.


Situacija br. 4:

"Ne mogu si priuštiti izlaske, bojim se da će me ona odbaciti i naći novu frendicu!"

Što učiniti?
Sve su tvoje frendice u boljoj financijskoj situaciji od tebe pa tako i tvoja BFF. Bojiš da će te izostaviti iz društva ako preskočiš zajednička druženja u kinu ili kafiću! Ona stalno ide na palačinke ili na hamburgere za koje ti nemaš novca, bar ne svaki tjedan. Predloži njoj i ostalim prijateljicama neko druženje na koje nećete potrošiti bogatstvo: druženje kod kuće uz gledanje serija na YouTubeu, planinarenje, šetnja shopping centrom, ali bez ulazaka u trgovine… I to zna biti jako zabavno!


Situacija br. 5:

"Ona meni uvijek za rođendan kupi nešto veliko i skupo, a ja na nju ne mogu potrošiti toliko novca!"

Što učiniti?

Ovaj problem nije tako teško riješiti. Kao prvo, ako njezini roditelji imaju novca, vjerojatno joj mogu priuštiti nešto što si baš poželi. Zato se ti ne trebaš opterećivati time da joj kupiš za rođendan nešto o čemu mašta jer će to sigurno ionako dobiti. No tvoj poklon zato može biti originalan: napravi joj nešto vlastitim rukama, uloži poseban trud da vidi da nisi samo odšetala u shopping centar i kupila joj šalicu s nekom porukom. Pokušaj, na primjer, skupiti vaše zajedničke fotke pa napraviti mini-album s vašim uspomenama ili nešto slično. 


Podebljaj svoj novčanik!
Evo, kako uz male trikove ipak možeš nešto uštedjeti...

* Kad dobiješ novac za rođendan ili kraj školske godine, odmah polovicu iznosa stavi sa strane, a drugu polovicu utrpaj u novčanik. Tako ćeš uvijek imati nešto ušteđeno, a nećeš se osjećati zakinuto jer će ti ipak nešto odmah biti na raspolaganju za trošenje!

* Napravi računicu! Kad god poželiš nešto kupiti, najprije izračunaj je li ti to isplativo. Ako ćeš tu majicu nositi svakodnevno i u raznim prilikama, OK. No ako već unaprijed znaš da to nije nešto u čemu možeš ići u školu, onda zaboravi!

* Skupljaj sitniš! Možda ti se čini da skupljanje onih žutih kovanica od nekoliko lipa nisu neka ušteda, ali kad na kraju mjeseca zbrojiš ono što si svakodnevno ubacivala, mogla bi se iznenaditi!