Totalno zaljubljena - totalno nesretna!

Foto: Shutterstock

Ipak ima lijeka...

Ljubavne patnje/ Totalno zaljubljena - totalno nesretna!

Nesretna ljubav - scenarij koji je, na žalost, svatko od nas proživio bar jednom u životu. Kako se nositi s neuzvraćenom ljubavi, patnjom i svom ostalom zbrkom osjećaja koja nas muči dok smo nesretno zaljubljeni?

 

*Zašto toliko patimo?

Voljeti nekoga tko nam tu ljubav ne uzvraća zasigurno je jedna od najvećih duševnih patnji. Ljubavna se bol može javiti u dvjema situacijama: ili nakon prekida ljubavne veze tuguješ za nekim tko te je nekad volio, ili se zaljubiš, a druga ti strana uopće ne uzvraća osjećaje. Tinejdžeri obično nemaju dovoljno ljubavnog iskustva pa ne mogu znati kakva im osoba u ljubavi najbolje odgovara. Zbog toga se često dogodi da se zagledaš u nekoga i na prvi te pogled obuzmu snažni osjećaji iako ga zapravo ne poznaješ dovoljno. Ta osoba postane cilj svih tvojih čežnja i želja - a onda uslijedi veliko razočaranje! Kad shvatiš da tvoji osjećaji ne dopiru do nje, da su uzaludni, postaneš nesretna i bespomoćna. A to te može jako, jako rastužiti. Jer, kad si zaljubljen, jedino što želiš jest da i tebe ta osoba voli. Ali to se rijetko dogodi! Grozno je kad shvatiš da je i patnja dio ljubavi, ali tako je uvijek bilo i tako će, na žalost, uvijek biti.

 

*Ima li lijeka?

Svatko ima svoj način na koji se bori s ljubavnom boli.

Prvo se moraš suočiti sa spoznajom da nema smisla živjeti u mašti. Ako znaš da si se potrudila oko nekoga, možeš biti ponosna na sebe, pa čak i ako taj trud nije urodio plodom. Jer, ako ne ide, ne ide - i to moraš prihvatiti. Ako ne prestaneš živjeti u oblacima, drugi bi te mogli početi ismijavati i izgubit ćeš njihovo poštovanje. Onaj tko se na taj način uspije riješiti tuge lakše će posložiti vlastite osjećaje i misli. Dobro je suočiti se sa svojim povrijeđenim osjećajima i najprije sve raščistiti sa sobom. Neki se vole malo povući i neko vrijeme biti sami. Iako to može biti dobro, postoji opasnost da potonu u samosažaljenje. Možda je ipak bolje porazgovarati s prijateljima - to uvijek pomaže. Usredotočiti se na odnose s nekim drugim ljudima, prihvatiti promjene i odlučiti se na neki novi početak - to je možda najbolji recept za slomljeno srce!

 

Još poneki savjet za slomljena srca...

* Ne postoji čovjek koji nikad nije bio ili neće biti nesretno zaljubljen. To je  sastavni dio odrastanja i razvoja. A zbog pretrpljene duševne boli postajemo zreliji i iskusniji.

* Ljudima koji pate obično pomaže kad pišu o boli. Mnogi pišu dnevnik kojem povjeravaju svoje osjećaje. To ih oslobađa i priprema za novu ljubav i novu sreću.

* Bol osobito teško podnose mladi. Jer samopouzdanje još nije sasvim izgrađeno i svatko misli da je bezvrijedan samo zato što mu netko nije uzvratio ljubav.

* Svatko tko voli, a ljubav mu nije uzvraćena, misli da mu životna sreća ovisi o drugima. No kad to preboliš i shvatiš da si sam kovač svoje sreće, osjećaš se snažnije i zrelije.

* Uvijek govori sama sebi da si posebna i jedinstvena. I to ne ovisi o tome voli li te netko ili ne.

* Razgovor s prijateljima o vlastitim osjećajima može ti i te kako pomoći. Većina će njih iz vlastita iskustva znati  što proživljavaš. Nikada se nemoj pred drugima sramiti svoje boli.

* Ne pokušavaj se odmah očajnički zaljubiti u nekog drugog. Najprije treba odbolovati, odtugovati jer se osjećaji moraju smiriti. Tek ćeš nakon toga biti spremna za nove ljubavne osjećaje, koji će s vremenom naići na plodno tlo!