Kad nekome daruješ nevinost...
Prvi seks je ozbiljan korak u životu...

Top Secret/ Kad nekome daruješ nevinost...

Prvi intimni odnos s dečkom razlog je briga mnogih cura. No ako znaš što te točno čeka, sve je puno lakše. Evo što zapravo znači izgubiti djevičanstvo... O tome se baš ne razgovara na ulici, ni u autobusu, ni na televiziji... Tu i tamo netko nešto spomene, ali priča o gubitku nevinosti, odnosno o prvome spolnom odnosu, uvijek je nekako obavijena velom tajni. O nekim je stvarima jednostavno lakše šutjeti jer izazivaju sram ili nelagodu. I roditelji često preskaču razgovor o tim škakljivim temama sa svojom djecom, nadajući se da će prave informacije pronaći negdje drugdje. No, kao i u mnogim dugim stvarima u životu, neznanje može biti kobno.

Tvoja je nevinost važna (tebi, ali ne i drugima)

Čini ti se da svi to rade osim tebe? Misliš da si ti jedno od rijetkih nevinih stvorenja na svijetu, ali nisi. Gubitak nevinosti nešto je što predstavlja važan korak u životu i upravo zbog toga moraš dobro razmisliti prije nego što se upustiš u intimnosti s nekim.

fotolia 103594636

Gubitak nevinosti nije samo tjelesni čin

Mnoge cure razmišljaju ovako: gubitak nevinosti događa se kad uslijed penetracije penisa u vaginu pukne djevičanska opna ili himen. No neke druge seksualne aktivnosti, koje ne uključuju penetraciju (poput oralnog seksa), mogu biti čak intimnije iako tehnički ne dovode do gubitka djevičanstva.  

Prvi put ne mora boljeti...

Često se pogrešno vjeruje da je potrebna poprilična sila da se probije himen. Istina je potpuno drukčija. Neke se žene čak rode bez opne nevinosti, a u nekih se dogodi da himena više niti nema u trenutku kad se dogodi prva seksualna aktivnost. Naime, ta je opna toliko tanka i osjetljiva da je može pokidati vožnja na biciklu ili bavljenje sportom. Bol može biti prisutna, ali najčešće je to zato što je cure očekuju i nisu opuštene. No ako prvom seksu oboje pristupite opušteno i polako, gubitak nevinosti ne mora biti mučan.

Ali i može...

Zašto neke cure ipak dosta boli? Da bi se tijelo pripremilo za spolni odnos, treba se "zagrijati". Da, točno tako, a tomu služi peting, odnosno maženje, ljubljenje, milovanje... U toj fazi dečko dobije erekciju, odnosno penis mu se ukruti, dok se curama vagina ovlaži i tako se pripremi za odnos. No tu mogu nastati problemi jer naši živci i stanje u glavi mogu negativno utjecati na tu pripremu. Ako nisi dovoljno opuštena, tvoja vagina teže dolazi u dovoljno vlažno stanje i tada je penetracija bolna.

Sama moraš odlučiti

Možda najveće pitanje od svih pitanja: kada sam spremna za prvi seks? Posebno je komplicirano curama koje su u vezama pa osjećaju da se od njih očekuje upuštanje u intimnosti. To treba biti isključivo tvoja odluka i moraš biti potpuno sigurna da to želiš radi sebe.

Važna je organizacija

Kod prvoga spolnog odnosa (i svakog sljedećeg) moraš preuzeti odgovornost za svoje tijelo: jeste li razgovarali o kontracepciji? Koja vam metoda zaštite najviše odgovara? Imate li osiguranu privatnost i prostor gdje će se to dogoditi? Kad se doista odlučiš na taj veliki korak, moraš znati da svaki spolni odnos može imati posljedice koje ti mogu zauvijek promijeniti život, kao npr. neželjena trudnoća.

Možda ne uspije

Mnogima se dogodi. Ali to je sasvim normalno, kao i kod mnogih drugih stvari koje radiš prvi put. Čak i ako tvom dečku nije prvi put, ipak mu je prvi put s tobom.

Kao i u svim ostalim životnim situacijama, dobra je komunikacija ključ uspjeha!

Pripremi se na razočaranje

Završilo je prije nego što je počelo i nisi osjetila nikakvu sreću, ushit, blažensvo...? Većina se cura tako osjeća. Prevelika očekivanja i neznanje često dovedu do razočaranja. No zapamti, spolni odnos je tjelesni, ali i mentalni čin. Ako si nervozna ili uplašena, a to je čest slučaj kod prvog puta, teško ti je osjetiti bilo kakav užitak. Ne brini se, i to će doći s vremenom. 

Maja Jeić