Što ako je frendica grozna prema tebi!

foto: Fotolia

Možeš frendicu "dovesti u red"!

S.O.S. za tebe/ Što ako je frendica grozna prema tebi!

Tvoja je najbolja frendica totalno nepouzdana: ostavlja te na cjedilu, laže i svima otkriva tvoje tajne... Iako te njezino ponašanje užasno živcira, ne želiš prekinuti vaše prijateljstvo. I ti možeš svoju frendicu “dovesti u red”! 

Posuđuje i nikada ne vraća!

Ako joj je hobi posuđivanje. Neprestano posuđuje odjeću i CD-ove, a vraća ih (nakon tisuću opomena i ispitivanja) tek tjednima poslije. 

Pokušaj joj objasniti kako i tebi te stvari trebaju i kako ih ne može prisvojiti na cijeli mjesec. Daj joj još jednu priliku i posudi joj nešto. Ako i nakon razgovora i još jedne šanse ponovi staru pogrešku i prisvoji tvoje stvari, posuđivanju  mora biti kraj. Kada sljedeći put bude tražila da joj nešto posudiš, reci joj kratko i jasno: NE!

Fotolia 126710878 Subscription XXL

Prebacuje krivnju na druge!

Nikada ne priznaje svoje pogreške, nego ih prebacuje na druge. Ako npr. obeća na tulum donijeti salatu, a ipak to ne napravi, dođe s pričom:  "Joj, sorry, cure, kasnio mi je bus i dok sam ja došla, dućan se već zatvorio!" Ili optuži  mamu zato što je dobila lošu ocjenu iz matematike jer ju je ona natjerala da joj cijeli dan pomaže u čišćenju stana! 

Nikomu nije lako priznati pogrešku. Koliko god te njezini stalni izgovori nerviraju, pokušaj joj indirektno dati do znanja da ne može tako dalje nastaviti. Nakon nekog vremena i sama će shvatiti kako pretjeruje sa svojim izgovorima i pronalaženjem izmišljenih krivaca.

Otkazuje dogovore u posljednji tren!

Imate dogovor, a samo 10 minuta prije nego što se trebate naći pošalje ti SMS da ipak ne može. Katkad se čak i ne pojavi i još isključi mob, tako da je ne možeš ni nazvati.  

Jasno je da te to živcira i da si tužna zbog toga! Pokušaj u miru razgovarati s njom i objasniti joj kako se osjećaš kad te ostavi na cjedilu. Možda uopće nije ni svjesna koliko se ti zbog njezina ponašanja osjećaš loše! Veselila si se popodnevu s njom, a umjesto toga, sjediš doma tužna i frustrirana. Ako je ona uistinu tvoja najbolja frendica, shvatit će kako je njezino ponašanje doista nerazumno i koliko te to boli.

Otkriva sve tajne!

Jednom si se povjerila frendici da si zaljubljena u dečka iz susjednog razreda. Ona je jedva dočekala da to razglasi i sada tvoju tajnu zna pola škole! Užasno se glupo osjećaš jer to nije prvi put da je izbrbljala nešto što je trebalo ostati među nama. Više ne znaš možeš li joj uopće vjerovati.

Zacijelo je i tebi barem jednom “izletjelo” nešto što nisi smjela reći?! To je normalno i ljudski. Dakako, svi u školi jedva čekaju najnovije tračeve. Ni ti vjerojatno ne pokrivaš uši kad netko priča najnoviju sočnu pričicu. Ali ako se tvojoj frendici non-stop događaju takvi gafovi, moraš se ipak zapitati je li riječ o pravom prijateljstvu. Pravi prijatelji moraju znati zadržati tajne za sebe, čak i kad je to vrlo teško.