Riješi se straha od testova!

foto: Shutterstock

Gore glavu! I ti to možeš!

School je cool/ Riješi se straha od testova!

Sutra je ispit, a ti, kao i obično, umireš od straha! Nema šanse da se skuliraš i uloviš bar malo koncentracije, zar ne? E, pa ne mora biti baš tako... Neka se javi onaj tko se ne boji ispitivanja i tko nema tremu prije ispita? Naravno, nema takvih. Svima je dobro poznat onaj grozan osjećaj: misliš da ni ovoga puta nećeš moći pokazati sve što znaš jer ti se ruke tresu, a glavom ti nepovezano prolaze sve one informacije koje baš nikako ne možeš smjestiti na pravo mjesto? Ako si cijele godine štrajkala, nisi baš u zavidnom položaju i imaš se zbog čega bojati. No, ako si tijekom godine bila koliko-toliko redovita, nema frke: malo treme sasvim je normalno, a naši će ti savjeti pomoći da je pobijediš i opušteno pristupiš završnim pismenim i usmenim provjerama znanja...

Uči pametno!
Napravi plan: Prvo moraš napraviti plan učenja! Gradivo podijeli na cjeline koje ne bi trebale biti ni prevelike ni premale, već takve da ih možeš svladati odjedanput.
Nađi prikladno mjesto: To ne bi smio biti ni krevet, ni (pre)udobni naslonjač u kojem bi prije zaspala nego što bi pročitala stranicu gradiva... Dakle, smjesti se za radni stol, ugasi televizor, radio, računalo i - dohvati se knjige.
Rasporedi vrijeme: Dogovori se sama sa sobom kad je vrijeme za frendove i odmor od učenja! Ne zaboravi uzeti kratke pauze između učenja!
Ponavljaj: Redovitim ponavljanjem samo ćeš još više utvrditi gradivo!

Smisli asocijacije!
Sjećaš li se onih zabavnih igrica asocijacije? One ti mogu pomoći u pamćenju gradiva. Istraživanja su pokazala kako je ta metoda najučinkovitija, a evo i primjera kako je možeš primijeniti. Primjerice, ako moraš zapamtiti godinu 1936., pokušaj ovako: znaš da Dnevnik počinje u 19.30, pa odgovor možeš zapamtiti kao 6 minuta Dnevnika! Dakle, probaj odgovore na pitanja povezati s nekim svojim iskustvom i učenje će biti lakše i zabavnije!

Opusti se!
Učiti noć prije ispita pomaže tek rijetkim sretnicima, no većina nas, nažalost, ne prođe dobro ako knjigu vidi tek nekoliko sati prije testa! Dapače, takvo štrebanje još će ti više produbiti nesigurnost u gradivo za koje si mislila da ga znaš. Stoga bi bilo bolje da večer prije testa skreneš misli i vrijeme provedeš s prijateljima, na treningu ili, primjerice, u kadi punoj tople vode kako bi se opustila!

Misli pozitivno!
Nemoj sama sebi govoriti da tvoj trud neće uroditi plodom, da te tvoj profesor ne voli i jedva čeka da ti upiše jedinicu u imenik! Budi smirena, ponavljaj u sebi da si se dobro pripremila i da ćeš uspjeti postići najviše što možeš. Prisjeti se svih onih situacija kada ti je to uspjelo! Samo ovakvim razmišljanjem nećeš na sebe privući negativnu energiju!

Vježbaj tijelo i duh!
Sport i tjelesna aktivnost odličan su lijek da ublažiš grčeve u mišićima koji se često javljaju kad te obuzme strah. Može se čak dogoditi da te strah potpuno blokira. Takvu situaciju možeš spriječiti opuštajući tijelo: polako broji u sebi zatvorenih očiju do 10 ili maštaj o mjestu na kojemu se osjećaš ugodno. Sama ćeš najbolje znati koji ti od ovih trikova najbolje pomaže!

Otpuši strah!
Strah od uzbuđenja može se i “otpuhati”! Pokušaj prije ispita 2 do 5 minuta svjesno vrlo duboko udahnuti, na nekoliko sekundi zadržati dah i zatim duboko izdahnuti. Koncentriraj se na disanje pa tako tvoj mozak neće imati šanse misliti ni na što drugo, pa ni na strah koji te obuzeo zbog ispita. Jer, strah se nalazi u tvojoj glavi i jedino ćeš ga na tom mjestu i moći, pobijediti!

Prvo lakše, onda teže!
Na pismenom ispitu najprije polako i s razumijevanjem pročitaj sva pitanja! Zatim odgovori na ona koja su ti najlakša jer ćeš na taj način riješiti jedan dio testa i podići si samopouzdanje. Potom se polako koncentriraj na teža pitanja. Ako si učila, gradivo će ti biti poznato, a uz malo prisjećanja moći ćeš doći do traženih odgovora.

Glasno i jasno!
Kod usmenog ispitivanja drži se ovih pravila: profesori su ljudi, pa i oni znaju da svi ponekad imamo tremu. To nije ništa neuobičajeno! Također, znaj da nije sramota nešto ne znati! Savjetujemo ti da odgovore na pitanja na koja sto posto znaš odgovor “ispališ glasno kao iz topa”, za ona koja ti nisu jasna traži profesora da ga ponovi ili pojasni, a za ona na koja ne znaš odgovore traži ga za pomoć. Ako ne upali, ljubazno ga zamoli da ti postavi neko drugo pitanje.

Pazi na koncentraciju!
Nemoj dopustiti da ti, dok učiš ili pišeš test, bilo što odvrati pozornost od gradiva. Usredotoči se samo na pitanja, i ni na što drugo! Nemoj razmišljati o ocjeni, o tome zašto su u testu baš ta pitanja, a ne neka druga... Sve ti to nepotrebno oduzima vrijeme, pojačava strah i nesigurnost, a ni na koji način ti ne može pomoći!