Reci pravu stvar u pravom trenutku...

Foto: Fotolia

Ispeci pa reci!

Za stresne situacije/ Reci pravu stvar u pravom trenutku...

U stresnim situacijama srce ti udara kao ludo i osjećaš da bi mogla izgovoriti svašta, ali mozak ti je prazan kao pustinja. Nijedna cool riječ ne padne ti na pamet kad bi trebala. Ali, kad dođeš kući, glava ti je puna super rečenica koje si baš tada mogla reći. Zvuči poznato?  

I to je normalno, svima je tako: tako odrastamo i učimo. Dakle, ne moraš biti super pametna i duhovita, dovoljno je unaprijed pripremiti se za odeređenu vrstu najčešćih situacija koje nas čine nervoznima i ostavljaju bez teksta. Predlažemo ti neke vrlo jednostavne rečenice kojima nećeš nikoga napadati, ali ćeš naučiti jasno i glasno dati do znanja što misliš...

 

 

 

Za razrednu gnjavilicu...
Situacija: Glavna frajerica u razredu opet te napada i ismijava pred cijelim razredom. Što god bilo u pitanju, vrijeme je za protunapad!
* Pa, možda je bolje ne spuštati se na njenu razinu jer ćeš izazvati svađu. Budi cool, pomalo ironična i reci nešto poput: "Opet stara tema… Je li tvoj život toliko dosadan da stalno moraš napadati ljude oko sebe?" I onda se okreni i udalji. Naravno da će ona dodati još neki glupi komentar, ali ti si se zauzela za sebe. Imaj na umu da identičan pristup funkcionira i kod dosadnih dečki!

 

Za preiskrenu frendicu...
Situacija: Najbolja ti frendica kaže da je tvoja nova frizura, nova majica ili već nešto "totalno bezveze", a ti, naravno, misliš da to nije istina. Uostalom, zašto mora biti tako bolno iskrena, čak i ako to zaista misli?
* Umjesto da samo klimaš glavom ili se odmah naljutiš, stavi joj ruku na rame i reci: "Očito se moramo pomiriti s činjenicom da nemamo isti ukus. Super mi je što si iskrena i hvala ti što mogu računati na tebe." Time ćeš joj dati do znanja da nisi tražila njezino mišljenje, ali si istovremeno pohvalila njezinu iskrenost - nepobjediva kombinacija!

 

Za dečka koji ti se sviđa...
Situacija: Već si dugo zaljubljena u slatkog dečka, super se slažete i sve je mrak do trenutka kad te usputno pita u koga si zatreskana!
* Imaš dvije mogućnosti: prva je da stisneš zube, uz slatki osmijeh kažeš: "U tebe!" i čekaš njegovu reakciju. No ako mu još ne želiš otkriti svoje osjećaje, ali ne želiš niti profućkati svoju šansu, jednostavno reci: "Reći ću ti kad budem sigurna - bit ćeš prvi koji će saznati!" Tako neće imati razloga dalje ispitivati, ali može (ako bolje promisli) skužiti da se radi o njemu.

 

Za prestroge starce...
Situacija: Starci ti ne dopuštaju ići na najbolji party godine jer misle da si još premlada? Uf, ovo će biti zeznuto...
* Podsjeti ih da poštuješ njihove savjete i pravila pa reci nešto u stilu: "Mama, tata, naučili ste me da se brinem o sebi. Puno sam od vas naučila i voljela bih da mi vjerujete." Roditelji su uplašeni kad njihovo dijete uđe u pubertet jer se još nisu naviknuli na činjenicu da im djeca izlaze - dobro je podsjetiti ih koliko si pametna i sposobna! Moglo bi upaliti!

 

 

dance happy taylor swift teen teens

 

 

 

 

Za dežurne tračerice...
Situacija: Cura iz razreda želi znati zašto si o njoj rekla to i to, i još njoj iza leđa... Strašno!
* U takvoj situaciji nije baš preporučljivo lagati i promrmljati: "Nemam pojma…" Radije stani iza onog što si rekla, ali nemoj je napadati: "Zato što mislim da je to što si napravila stvarno bilo glupo." Želi znati zašto joj to nisi rekla u lice? "Nisam htjela raditi veliku frku oko toga." Time i njoj zapravo govoriš da ne dramatizira…

 

Za bijesnu profesoricu...
Situacija: Bilo da si opet zaboravila zadaću ili te je uhvatila u prepisivanju - profa je opako ljuta na tebe!
* Misliš da je spuštanje pogleda prema podu najbolja reakcija - možda je najjednostavnija, ali ne i najpametnija! Profesori vole kad tinejdžeri preuzimaju odgovornost za svoja djela. Dakle, stisni zube, pogledaj profu u lice i reci: "U pravu ste, stvarno mi je žao."To je to - a zaradit ćeš profino poštovanje!

 

 

Za mamu tvog dečka...
Situacija: Tvoj je dečko totalno drag, jako si zaljubljena i sve bi bilo savršeno da nema njegovih totalno znatiželjnih staraca: svaki put kad si kod njega, postavljaju ti nemoguća pitanja i žele sve znati o tebi.
* Duboko udahni - ne moraš odgovoriti baš na svako pitanje, ali možda je bolje da ih poštediš osjećaja da su nametljivi. Najbolje je nasmijati se, postaviti protupitanje i podsjetiti ih na njihovu mladost: "Kako je to bilo u vaše vrijeme?" Najvjerojatnije će zaboraviti što su te pitali i početi naklapati o starim dobrim vremenima.

 

Za situaciju na blagajni...
Situacija: Apsolutni užas - kupuješ namirnice za doma i na blagajni skužiš da nemaš dovoljno novca! Ljudi iza tebe nervozno cupkaju, ti se crveniš kao paprika, ispričavaš se i bježiš iz dućana.
* Zaboravi na bijeg! Bolje ćeš proći ovako: "OK, ulovili ste me, totalno sam loša u matematici! Što trebam ostaviti da račun bude ispod 150 kn?" Našalit ćeš se na svoj račun i istovremeno ponuditi rješenje problema. Dio ćeš stvari ostaviti, ali nećeš se doma vratiti praznih ruku.