Preživi svaku nevolju!

foto: Fotolia

Život je pun uspona i padova...

Osobno/ Preživi svaku nevolju!

I kad misliš da je kraj svijeta, trebaš podignuti glavu: nije uvijek lako, ali je moguće… 

Tragedija br. 1:  Roditelji ti se rastaju! Uf, teška situacija. Tvoji se roditelji razvode i našla si se između dvije vatre. To nipošto nije ugodan osjećaj. Tužna si i voljela bi da nekako možeš vratiti vrijeme pa da sve bude kao prije. Najvažnije je shvatiti da njihov razvod nipošto nije tvoja krivnja i da ti nisi mogla ništa učiniti da ga spriječiš. To nema nikakve veze s tobom, ti nisi učinila ništa loše. Iako se oni više ne vole, to ne znači da tebe manje vole - to nikada nemoj zaboraviti.
Kako ćeš se s tim nositi? Povjeri se bliskoj osobi: baki, djedu, bratu, sestri ili frendici i reci im čega se bojiš, zašto se ljutiš i što želiš! Pokušaj razgovarati s prijateljima koji su se našli u sličnoj situaciji. Počni pisati dnevnik i u njemu napiši točno kako se osjećaš. Staviš li svoje misli na papir, osjećat ćeš kao da si dio tog tereta s nekim podijelila i odmah će ti biti bolje! Važno je da ne potiskuješ svoje osjećaje. Ako te razvod naljutio ili rastužio, reci mami i tati otvoreno: “Ljuta sam na vas, vaše me ponašanje povrijedilo...” To, naravno, ne znači da će se situacija popraviti, ali jako je važno da sve što te muči ne zakopavaš u sebi i grizeš se. Tvoji roditelji trebaju znati kako se osjećaš zbog njihove odluke.

Tragedija br. 2: Tata ili mama ostali su bez posla! Vijest da ti je jedan od roditelja ostao bez posla šok je za cijelu obitelj. Strah za budućnost i osjećaj srama postaju odjednom dio svakodnevice. Sasvim je razumljivo da taj stres prelazi i na tebe. Muče te razna pitanja poput: Hoću li sada stalno morati hodati u staroj odjeći ili kako ću si priuštiti maturalac? Nije lako i neke će promjene u tvojim životnim navikama biti potrebne.
Kako ćeš se s tim nositi? Svakome se može dogoditi da izgubi posao. Važno je da kao obitelj budete jedni uz druge i iskreno razgovarate o novoj situaciji. Iako je atmosfera kod kuće teška, ne smiješ dozvoliti da utječe na tvoj uspjeh u školi. Moraš se koncentrirati na zadaće i davati sve od sebe. Tvojim roditeljima uz financijske muke ne treba još i da brinu oko tvojih jedinica! No ako se svejedno dogodi da zbog stresa popustiš u školi, razgovaraj s razrednicom! Zajedno ćete pronaći rješenje. Razgovaraj i s najfrendicom, čak i ako ti je neugodno spominjati svoj problem. Nemoj joj lagati, treba ti netko kome se možeš povjeriti. Nekim honorarnim poslovima poput čuvanja djece u susjedstvu ili raznošenja letaka moći ćeš si ispuniti poneku želju koju ti roditelji trenutačno ne mogu ispuniti.

Fotolia 105782975 Subscription XXL

Tragedija br. 3: Izgubila si voljenu osobu! Koliko god da si stara i zrela, nikad ne možeš biti pripremljena za takvo što. Smrt voljene osobe nešto je najgore što ti se može dogoditi. Misliš da više nikad nećeš biti sretna, očajna si, glava te boli i ne možeš spavati. Ali upravo u tim trenucma važno je da ne kloneš duhom iako je to prilično teško...
Kako ćeš se s tim nositi? Najprije moraš shvatiti da si pretrpjela gubitak i definitivno imaš pravo biti tužna! Okruži se fotkama i podsjetnicima kako bi se uvijek sjetila lijepih trenutaka koje si provela s tom osobom. Dozvoli si da osjećaš, to će ti pomoći da lakše preboliš! Potraži utjehu kod prijatelja i obitelji i, kad god možeš, razgovaraj s ljudima koji dijele tvoju tugu. Evo što bi ti još moglo pomoći:

* Tvoj organizam treba okrjepu, priušti si nešto dobro i fino!

* Utješno je misliti da je voljena osoba koje više nema sada na ljepšem mjestu.

* Vodi dnevnik kojem ćeš povjeriti sve svoje osjećaje.

* Sportske aktivnosti pomažu da u procesu tugovanja preboliš fazu bijesa.

* Šetnja po prirodi i vježbe opuštanja donijet će malo mira u tvoju svakodnevicu.

* Skreni si pažnju na druge stvari. Izađi s prijateljima, otiđi u kino, bilo što... samo nemoj stalno plakati!

* Razgovaraj s ljudima koji su proživjeli smrt bliske osobe, oni stvarno razumiju kako se osjećaš!

* Izbjegavaj donošenje važnih odluka u ovom razdoblju tugovanja!

Tragedija br. 4: Netko iz obitelji jako je obolio! Kad saznaš da je netko iz najužeg kruga tvoje obitelji ozbiljno bolestan, osjećaš da ti se ruši cijeli svijet. Bilo da je riječ o roditeljima, bratu, baki ili djedu... jako se bojiš i osjećaš se bespomoćno. Naravno da takve stvari nije lako prihvatiti, ali najgore što možeš učiniti je da odmah pomisliš na najgore...
Kako ćeš se s tim nositi? Moraš se boriti s gomilom ružnih osjećaja: strah, bijes, nada... Najprije potraži mjesto na kojem se osjećaš zaštićeno i dobro se isplači! Otvoreno razgovaraj s osobom koja je bolesna kako bi se što bolje informirala i znala kako se ona osjeća! Popričaj i s nekim odraslim članom obitelji da ti točno objasne koliko je situacija ozbiljna. Najvažnije je da su svi u obitelji iskreni jedni prema drugima i kažu čega se boje. Ako i u školi stalno misliš na osobu koja je bolesna, to bi ti moglo stvoriti probleme s ocjenama. Razgovaraj s profesorima. Također, koliko god da si tužna, nemoj dozvoliti da ti bolest u obitelji obilježi cijeli dan: odvoji vrijeme koje ćeš posvetiti samo sebi. Tako ćeš se napuniti energijom i lakše ćeš se nositi s cijelom situacijom.