Preživi baš sve školske frke!

Foto: Shutterstock

Rješenje za školske probleme...

School is cool/ Preživi baš sve školske frke!

Problemi s frendovima? Prezahtjevni profači? Previše gradiva? Evo kako možeš doskočiti svim školskim problemčićima…Škola je takva… puna stresa i škakljivih situacija, ali ako ih sve uspiješ prevladati, možda i tebi školsko doba bude najljepše životno razdoblje... ili bar podnošljivo. Evo koje te sve "strašne" situacije mogu zadesiti i kako ih možeš preživjeti! Pa, krenimo…

Problem br. 1
Svađa s BFF

Problem: Tijekom praznika s frendicom si upala u prilično kriznu situaciju. Onu najgoru! Obje ste se zaljubile u istoga dečka, a ti si bila ipak malo agresivnija u pristupu pa si čak s njim izašla na dejt. Ona ti to ne može oprostiti. Sada se mimolizaite na školskom hodiku u širokom luku i ne znaš kako izgladiti ovu grbavu situaciju.

Rješenje: Ne možeš zauvijek izbjegavati svoju bivšu najfrendicu. Budući da vjerojatno živite u istome kvartu i idete možda čak u isti razred, kad-tad ćete se morati suočiti. Energiju koju i jedna i druga ulažete kako biste se mimoišle, radije utrošite na pomirenje. Ionako, možda si već prekinula s tim dečkom i on sada živi samo u uspomenama. Nikad nije kasno da izgladite situaciju. Umjesto da joj okreneš leđa, radije izgovori ključnu rečenicu: "Gledaj, ignorirajući jedna drugu, nećemo riješiti svoje probleme. Zašto ne bismo otišle na sladoled i malo porazgovarale o našem problemčiću…" Neka to bude početak.

Ako plan ne uspije: Ako tvoja frendica nikako ne želi obnoviti vaše prijateljstvo, ponudi joj ono što možeš. Barem da budete, ono, okej. Ili, jezikom odraslih rečeno, da se ponašate kao dvije civilizirane mlade dame. Nekim ljudima treba više vremena da bi mogli oprostiti. Pa, neka! Ne daj se uvući u njezino dramatiziranje, reci da si otvorena za obnovu odnosa i da ti je žao ako si je povrijedila. Tko zna? Možda i ona poželi da opet budete BFF.


Problem br. 2
Panika prije testa


Problem: Uvijek si u školi sva ispitivanja i sve testove prolazila bez nekih problema. Nikad se nisi previše morala truditi i mislila si kako si pravi genije. No od ove školske godine gradiva je puno više i više nje dovoljno napisati zadaću i pratiti na satu. Došlo je vrijeme kad se moraš malo potruditi, a ti nikako da se pomiriš s time. Osjećaš se totalno bespomoćno i ne znaš odakle početi.

Rješenje: Prije svega, bez panike. Ako teže procesuiraš informacije koje čuješ na satu, ne znači da ti mozak ne radi dobro. Vjerojatno ti je negdje nastala rupa u znanju pa teže povezuješ nove informacije ili si malo u zaostatku s gradivom pa je nemoguće sve to zapamtiti. Dakle, treba ti nova taktika! Kao prvo, potrudi se da svaki dan ponoviš iz svojih bilješki ono što ste učili taj dan. Možeš se dogovoriti s nekim frendovima iz razreda da ponavljate veće količine gradiva zajedno, recimo neka vam to postane tjedna rutina.

Ako plan ne uspije: Razmisli o instrukcijama. Ili, ako ti obiteljska financijska situacija to ne dopušta, zamoli nekog iz razreda da ti pomogne. U svakoj školi postoji dopunska nastava iz određenih predmeta, progutaj ponos i kreni na dopunsku nastavu. Zapamti: svaki trud urodi plodom!

 

Problem br. 3
Frendica-priljepak

Tijekom zimskih praznika vas ste dvije bile osuđene jedna na drugu. Ili ste završile zajedno na školi skijanja ili ste se zajedno muvale po kvartu, i bilo vam je OK. Inače baš se i ne družite puno i niste si nešto kompatibilne, barem što se tebe tiče. I sad je počela škola, a ona se ne miče od tebe. Ma još gore, doslovce ti diše za vratom i zalijepljena ti je za leđa. I što sad?

Rješenje: OK. Ovo je stvarno problem. Jer, ne bi bilo u redu da se s nekim družiš dok ti je potreban, a kad ti se vrati ekipa, odbaciš je kao krpu i još se ljutiš na nju jer želi da i dalje budete dobre frendice. Pokušajmo ispočetka! Bilo bi lijepo od tebe da joj daš šansu, predstavi je svojem društvu i uključi u neka događanja, možda se baš dobro uklopi! Pa, barem pokušaj! Možda ćeš se ugodno iznenaditi.

Ako plan ne uspije: Dala si joj šansu, upoznala si je s ekipom, no nekako je sve ispalo kiselo. Nitko ju ne doživljava ili se ona previše krevelji i očito je da se ne uklapa u tvoje društvo. Možeš odvojiti neko vrijeme samo za nju. Budući da ste ipak provele vrijeme preko praznika, očito je da postoji među vama neka tajna veza.

 

Problem br. 4
Previše obaveza!

Na početku školske godine činilo ti se da imaš puuuno energije pa si upisala sve žive i nežive aktivnosti… No kako je počelo drugo polugodište, sve si umornija, počela si izbjegavati neke treninge, a na slobodnim aktivnostima u školi uglavnom blejiš kroz prozor umjesto da sudjeluješ. I što ćeš sad? Muka ti je od svega i najradije bi se ispisala sa svih aktivnosti i kod kuće igrala plejku. No to je nemoguće.


Rješenje: Razgovor s roditeljima je prvo što ćeš učiniti jer bez njihove suglasnosti još uvijek ne možeš ništa. Prvo pregovoraj o izvanškolskim aktivnostima jer njih možeš prekinuti kadgod zaželiš. Krenite od onih koje ti baš nisu tako napete pa ih eliminirajte. Ako ni nakon toga ne budeš bolje, razmisli o tome čega bi se još mogla riješiti da se malo rasteretiš...

Ako plan ne uspije: Nekad starci mogu biti jako teški za pregovore. "Ono što si započela, moraš dovesti do kraja, izdrži do kraja školske godine!" reakcija je koju često slušaš kad poželiš odustati od neke aktivnosti. Morat ćeš u ovome slučaju krenuti od raske. Prvo se požali razrednici i zamoli je da ona razgovara sa starcima i kaže kako si ipak malo previše opterećena. Držimo fige!