Prestani joj lagati! Odmah!

foto: Fotolia

Iako istina može boljeti, važno je da budeš iskrena!

Budi prava frendica/ Prestani joj lagati! Odmah!

Svi znamo da je istina uvijek najbolji odabir. No ima situacija kad istina jednostavno previše boli. I zato si prisiljena izgovarati male laži kako bi svoju BFF poštedjela tuge, razočaranja, bijesa ili bilo kojeg drugog negativnog osjećaja koji bi je slomio. No, iako misliš da te sitne laži, kojima joj podižeš raspoloženje, nisu opasne, one zapravo uzrokuju više šete nego što misliš. Evo koje bi sve rečenice već danas trebala izbaciti iz komunikacije sa svojom BFF…

Fotolia 68592641 Subscription XXL

 

Situacija br. 1: Tvoja je frendica prohodala s dečkom za kojeg je jednostavno predobra i ti nisi jedina koja tako misli. No kad te pita što misliš o njemu, izbjegavaš njezin pogled i pomalo nerazgovjetno promumljaš: "Fora je..." i brzo promijeniš temu…

Problem: Ona želi čuti tvoje mišljenje jer možda i sama sumnja u svoj odabir i ima dvojbi u vezi novog dečka. Ako prešućuješ istinu samo zato da izbjegneš sukob s njom, to ni njoj ni tebi neće donijeti ništa dobro. Zato joj reci što misliš o njemu, ali navedi samo činjenice za koje znaš da su točne ili kojima si sama svjedočila. Budeš li širila o njemu tračeve koji nisu provjereni, samo ćeš narušiti njezino povjerenje.

Pokušaj ovako: "Iskreno? Nisam baš sigurna u vezi njega. Ti si inače tako vesela i zabavna, a imam osjećaj da se uz njega ne osjećaš tako. Jesi li stvarno sretna s njim?"

 

Situacija br. 2: Frendica te nazove sva u suzama jer ju je odbio dečko koji joj se već dugo sviđa. Napokon je skupila hrabrosti i rekla mu što osjeća prema njemu, a on joj je kratko i jasno rekao: "Hvala, ali ne, hvala!" A tvoja reakcija je otprilike ovakva: "Štooo? Zar je slijep? Kakav idiot!? Mora da je poremećen!"

Problem: Naravno da s njegovim vidom sve štima i da nema nikakav poremećaj. Ukusi su različiti i o tome ne treba raspravljati. No iako ti se čini sasvim ispravnim u tom trenutku popljuvati ga, kao da je u najmanju ruku masovni ubojica, zapamti da je on i dalje osoba koja se tvojoj BFF sviđa i prema kojoj ona gaji neke osjećaje. Zato lakše s uvredama.

Pokušaj ovako: Umjesto da kreneš s paljbom po njemu, radije joj ponudi utjehu tako što ćeš joj predložiti zajednički izlazak ili je pozovi da prespava kod tebe pa joj dopusti da se isplače na tvome ramenu uz grickalice i bar jednu sezonu "Slatkih malih lažljivica" na DVD-u.

 

Situacija br. 3: Dogovorila si se s njom da ćete se naći poslije škole točno u sedam na autobusnoj stanici i idete u kino. Ti si u sedam na dogovorenome mjestu, a nje nema. Prođe deset minuta, dvadeset, pola sata… i evo je! Juri kao luda i blebeće o tome kako nije stigla zbog ovoga i onoga… Na kraju samo kratko kaže: "Ne ljutiš se, jel’ da?" A tvoj odgovor je: "Ma sve OK" iako kipiš od bijesa…

Problem: Jasno nam je, ponekad je lakše potisnuti vlastite osjećaje nego ih priznati pa pokrenuti lavinu drame. No ako je stalno moraš čekati, daj joj do znanja da je nepristojna i da te smeta njezino ponašanje. Inače će nastaviti po starome, a ti ćeš jednog dana samo puknuti i sasuti joj u lice i što treba i što ne treba.

Pokušaj ovako: Reci joj smireno, ali odlučno: "Zapravo, nije mi baš drago kad te toliko moram čekati, pogotovo kad sam sama. Molim te, sljedeći mi put pošalji poruku ako misliš toliko zakasniti!" I gotovo.

 

Situacija br. 4: Ti i ona upravo ste u shopping centru srele njezina bivšeg dečka (za kojim još pomalo pati) zagrljenog s novom curom. Znaš da je trebaš nekako oraspoložiti pa brzo kažeš. "O bože, kakva mu je to rugoba? Pa ti si sto puta ljepša od nje!"

Problem: Cure često pokušavaju podići vlastito samopouzdanje vrijeđajući i omalovažavajući druge cure. No to nije pravi način: pljuvanje po drugima dugoročno nikoga nije učinilo sretnim.

Pokušaj ovako: Suosjećaj s njom i reci joj kako razumiješ koliko joj je teško vidjeti ga s drugom curom. A onda je pokušaj usmjeriti na nešto drugo, spomeni, na primjer, novoga zgodnog komada koji se doselio u tvoju zgradu. Ako je to ne oraspoloži, što će?!

 

Situacija br. 5: Pisali ste test iz matematike, a tvoja prijateljica nije baš briljirala. Matematika joj inače ne ide pa je sva pokisla, a ti smišljaš kako je oraspoložiti pa bubneš: "I ja sam koma napisala test, bio je baš težak. Mislim da nitko u razredu neće dobiti više od trojke!"

Problem: Svaljujući krivnju na profača, koji vam je dao težak test, nećeš je oraspoložiti. Ako joj neki predmet lošije ide, onda se oko njega treba više potruditi. Jadikovanje o tome kako su zadaci bili teški neće joj popraviti ni raspoloženje ni ocjene!

Pokušaj ovako: Radije joj ponudi svoju pomoć. Reci nešto ovako: "Ja sam nekako uspjela riješiti sve, mislim da mi je dodatno vježbanje prije testa pomoglo. Možda bismo mogle zajedno malo provježbati pa da idući put bolje riješiš test."

 

86520781

 

Situacija br. 6: Tvoja BFF umire od želje da ti pokaže haljinu koju je odabrala za tulum. No kad ju je odjenula, izgleda više smiješno nego privlačno. Ti joj svejedno kažeš da joj stoji mrak.

Problem: Zamisli da je situacija obrnuta: vjerojatno bi htjela da ti iskreno kaže ako ti nešto ne stoji baš sjajno. To, naravno ne znači da joj moraš na nos nabijati njezine problematične zone, ali ovo je trenutak kad joj istina može više koristiti nego lažne pohvale.

Pokušaj ovako: "OK, znam da ovo ne želiš čuti, ali ovo je jedna od onih haljina koje bolje izgledaju na vješalici nego na stvarnom tijelu. Mislim da bi tebi bolje stajao neki drugi model. Ajmo, vidjeti što još imaš u ormaru…"