Prestani gristi nokte!

Foto: Fotolia

Sigurno je grozno skrivati svoje prste, zar ne?

Stop!/ Prestani gristi nokte!

Grickanje noktiju jedna je od najčešćih i najodvratnijih navika. Ako se i ti boriš s njom, evo zašto bi trebala prestati – odmah!

* Naši su prsti dom raznim bakterijama i gljivicama. Pod noktima žive organizmi koji mogu prouzročiti plikove u ustima. Bljak!

* Grickanje noktiju može prouzročiti i loš zadah zato što bakterije s nokta i prsta prenosimo u usnu šupljinu, gdje zatim prelaze na slinu koja tako zaražena ima vrlo, vrlo loš miris. Fuj!

* Neprestanim griženjem nokta mogu se stvoriti i razne deformacije pa se on čak može i zagnojiti. To može postati bolno, a izgleda odvratno!

* Kod ozbiljnijeg i kroničnog grickanja noktiju može čak doći do trajnoga gubitka nokta! Iako zvuči nevjerojatno, činjenica je da prilikom griženja nokta može doći do ozbiljnih oštećenja kože i živaca. Ako je živac u potpunosti oštećen, nokat više ne raste! Ups!

Uostalom, zašto i ti ne bi imala lijepe nokte? Sigurno nije ugodno skrivati svoje prste, zar ne... Nešto te sigurno dovelo do toga da ih grickaš, no ipak, pokušaj svoje probleme, stres, napetost... riješavati na drukčiji način. Ako ne možeš prestati, obrati se nekome za pomoć, bez srama!