Prava istina o ljubavi...

foto: Shutterstock

Ljubav je... najljepši osjećaj na svijetu

Tajne srca/ Prava istina o ljubavi...

Što je to ljubav? Ma, ništa posebno, samo najbolji osjećaj na svijetu. Bez obzira na to jesi li se već dosad zaljubila ili još nisi sigurna u svoje osjećaje, donosimo ti sve što moraš znati o toj čarobnoj riječi na LJ… Ne kaže se bez razloga da su zaljubljeni ljudi “na sedmom nebu” ili “izgubljeni u svemiru”. Kad te dohvati ljubav, osjećaš se kao da se sve okrenulo naopačke! Osim tjelesnih simptoma, poput vrućih obraza i leptirića u trbuhu, tu je i ludilo u glavi: osjećaš da gubiš razum jer ne možeš misliti ni na što drugo osim na njega, kako super miriše, kako se fantastično osjećaš kad te dotakne ili kako je sladak kad se nasmije i pojavi mu se rupica na bradi. Kad si pokraj njega, ne postoji nijedno drugo mjesto na svijetu gdje bi radije bila, a kad nisi u njegovoj blizini, ne možeš dočekati trenutak da ga ponovno vidiš. Ljubav te uvijek diže: taj je osjećaj čak bolji od onoga kad jedeš čokoladu, kad dobiješ peticu iz matematike ili kad zabiješ pobjednički koš na školskoj utakmici!
Iako je zaista fantastična, ljubav može biti i zbunjujuća! Čak i kad osjetiš da ti pokraj nekog dečka srce počne lupati kao ludo, kako možeš znati je li to zaista ona prava pravcata ljubav? Ili ti je on samo zgodniji od drugih? Nema baš točne definicije, ali uz ovaj naš ljubavni vodič neke će ti stvari postati jasnije…

shutterstock 458667085 1

Ljubav ili samo zaluđenost? Ljubav je trajna, a zaluđenost prolazi… Samo, kad se dogode, osjećaj je isti pa ih je teško razlikovati! No, ako odgovoriš s DA na šest ili više tvrdnji – curo, to je ljubav!
Kad sam s njim, osjećam se stvarno dobro u svojoj koži! Mogla bih s njim razgovarati cijelu noć i nikad nam ne bi ponestalo tema za razgovor! Želim ga upoznati s ljudima koji su mi važni u životu, s najboljim prijateljima, s roditeljima, pa čak i s bakom!
Vidjela sam ga i u lošem izdanju (nakon što je izgubio važnu nogometnu utakmicu) i još uvijek mislim da je fantastičan! On mi je poput najboljeg prijatelja, samo što se s njim obožavam i ljubiti! Uz njega sam totalno opuštena i nikad se ne bojim reći točno što mislim.
Znamo se posvađati, ali uvijek sve riješimo razgovorom. Nije mi se teško žrtvovati radi njega: odreći ću se odlaska u kino ako on tu večer mora učiti…

Kako reći “Volim te”…
Ne žuri! Svakako ne želiš to izgovoriti u nekoj ranoj fazi jer ta rečenica definitivno znači korak dalje u vezi. Dakle, kad jednom to izgovoriš, nema natrag, i to više neće biti samo tvoja mala tajna. Zato, ipak pričekaj dok ne budeš dvjesto posto sigurna da je to ono pravo!
Zagrij atmosferu! Prije nego što izgovoriš, nabaci neke signale iz kojih bi on mogao naslutiti da ga voliš. Na primjer, napravi mu kolač koji znaš da obožava i počni mu govoriti što voliš na njemu kao “Volim kad se tako smiješ”. Tako će ti malo-pomalo postati lakše izgovoriti riječ “Volim… “
Izgovori to! Kad skužiš da si zaista spremna, ne odugovlači s velikim pripremama. Zaboravi na najave poput “Moram ti nešto važno reći…” Tako ćeš samo napraviti nepotreban pritisak. Radije pričekaj da on učini nešto slatko za tebe, onda ga pogledaj u oči i – reci to!

Kad nam se dogodi kemija!
Požuda Koliko traje? Oko dva tjedna. Što se događa? Osjećaš kao da si izgubila kontrolu nad svojim mislima i tijelom. Srce ti udara kao ludo, a dlanovi ti se znoje i kad je hladno. Tvoj mozak naređuje tvome tijelu da oslobađa spolni hormon estrogen zbog kojeg te još više privlači dotični ljepotan!

Zaljubljenost Koliko traje? Do dva mjeseca. Što se događa? Oslobodila si se onog prvotnog osjećaja nervoze i sada samo želiš biti što bliže njemu. Kad si s njim, tvoj mozak otpušta serotonin i dopamin koji te čine sretnom – isto se događa i kad jedeš čokoladu!

Prava ljubav Koliko traje? Možda zauvijek! Što se događa? Oni leptirići iz prve faze sada su se pretvorili u toplu dekicu koja te čini sigurnom. Tvoj mozak naređuje oslobađanje oksitocina, hormona koji nam pomaže da se za nekoga vežemo - on je nešto poput droge koja nas tjera da s nekim ostanemo zajedno - i u dobra i u loša vremena.