Pospremi nered i postani kraljica organizacije!

Foto: Fotolia

Ma možeš ti to...

Bye, bye, kaos!/ Pospremi nered i postani kraljica organizacije!

 

U torbi nikada ne možeš naći što ti treba? Ključeve zaboraviš bar tri dana u tjednu? Nikad ne stigneš obaviti sve što si zacrtala za taj dan? Zaboravljaš rođendane frendica? OK, vrijeme je da napokon priznaš sama sebi: neorganizirana si do daske! Samo slijedi naše savjete i u kratkom ćeš se vremenu od neorganizirane šlapmavice pretvoriti u kraljicu reda i organizacje! Tri, dva, jedan... kreni!

Dobar planer zlata vrijedi!

Najvažnije je da organizacju svojih obaveza prilagodiš svojoj osobnosti: dakle, stvori sustav koji tebi najbolje odgovara. Vizualnim tipovima možda će odgovarati kalendar na radnome stolu s palnerom na kojem će biti označeni svi važni dani, zadaci i obveze. Ako si više tip za gadgete, možda će ti bolje odgovarati neka aplikacija za pametni telefon u kojoj ćeš imati popis zadataka...
Najvažnije je redovito ažurirati planer: na primjer, u nedjelju navečer napravi popis obaveza za idući tjedan. U njega zapiši sve termine izvanškolskih aktivnosti, zabilježi ako imaš neki važan događaj ili nečiji rođendan. Označi i dan kad pišeš važan test ili kad moraš predati lektiru... vidjet ćeš, to će ti biti od velike pomoći!

 

Sredi svoju školsku torbu!

Treba ti karta i ručna svjetiljka da pronađeš stvari u torbi? Kaotična torba zaista ti može pokvariti dan. Zato se što prije riješi nereda u njoj...
* Večer ranije: Svaku večer složi sve što ti treba za idući dan u školi. I to napravi tako da najprije izbaciš SVE van iz torbe i zatim u nju složiš knjige, bilježnice i sve ostalo što ti treba.
* Odaberi džep: Predodredi mjesto u torbi gdje će stajati mobitel, ključevi i novčanik! Taj džep uvijek provjeri prije nego što kreneš od kuće i više ti se neće dogoditi da zaboraviš mob ili ključeve!
* Mini torbica: Ostale potrepštine koje moraš imati sa sobom, poput uložaka, sjajila za usne ili gumica za kosu, ne bacaj nasumično u torbu, već ih stavi u neku malu kozmetičku torbicu. Tako će ti sve biti uvijek na jednome mjestu.
* Bacaj: Uvedi jednomjesečno čišćenje torbe i iz nje izbaci sve što ti ne treba, poput starih testova ili listića sa zadacima!

 

Sredi svoj stol!

Ukloni tu hrpu svega i svačega sa stola na kojem radiš! Uredan radni prostor pomoći će ti da se lakše koncentriraš i brže završiš svoje zadatke...
* Riješi se nepotrebnoga: radni stol služi za rad, zato odmah s njega ukloni lakove za nokte, špangice, naljepnice za mob... Za to pronađi neko drugo mjesto a na stolu neka budu samo knjige i bilježnice!
* Razvrstavaj sa stilom: Kupi jednu od onih vreća za cipele koje se vješaju na vrata. Stavi je na zid kod stola i umjesto papuča, u utore složi klamericu, kalkulator, ravnala i sve druge školske potrepštine.
* Registratori: Sve svoje papire uredno slaži u registratore pa ćeš ih kasnije lakše pronaći. I da, skroz je OK baciti neke radne listove otprije tri godine.
* Razmišljaj zeleno: Ispod stola imaj posebnu kutiju za recikliranje papira, budi ekološki osviještena.

 

 

 girl selena gomez smiling please turning GIF

 

 


Ufff! Ne mogu ja to...

Sama pomisao na uređivanje svog života baca te u očaj? Opusti se, lakše je nego što se čini...

Ne moraš sve odmah u potpunosti promijeniti. Naravno da ne možeš preko noći postati oličenje reda i organizacije. No već i mali koraci se računaju. Ako svoj kaos bar malo ublažiš , na dobru si putu...
* Uvedi sustav nagrada
Obećaj sama sebi: ako se cijeli mjesec budeš držala novog plana organizacije, nagradit ćeš se. Netko je spomenuo shopping?
* Izazov srijedom
Opet si u kaosu sredinom tjedna? Razbij stres i sve pospremi petominutnom rutinom, slušajući omiljenu pjesmu. Nije tako strašno, zar ne?
* Daj si vremena!
Kad stvaraš novu naviku, najbolje je provesti ju kroz već postojeću. Ako uvijek prije spavanja pereš zube, poslije toga dodaj i pripremanje školske torbe za sutrašnji dan. Za sve nove navike potrebno je oko tri tjedna da se učvrste: počneš li red uvoditi odmah, za nekoliko ćeš tjedana biti potpuno nova ti!