Par savjeta za nesretno zaljubljene...

Foto: Shutterstock

Ne brini, proći će...

Neuzvraćena ljubav/ Par savjeta za nesretno zaljubljene...

Nesretna ljubav - scenarij koji je, na žalost, svatko od nas proživio bar jednom u životu. Kako se nositi s neuzvraćenom ljubavi, patnjom i svom ostalom zbrkom osjećaja koja nas muči dok smo nesretno zaljubljeni?

 

Zašto toliko patimo?


Voljeti nekoga tko nam tu ljubav ne uzvraća zasigurno je jedna od najvećih duševnih patnji. Ljubavna se bol može javiti u dvjema situacijama: ili nakon prekida ljubavne veze tuguješ za nekim tko te je nekad volio, ili se zaljubiš, a druga ti strana uopće ne uzvraća osjećaje. Tinejdžeri obično nemaju dovoljno ljubavnog iskustva pa ne mogu znati kakva im osoba u ljubavi najbolje odgovara. Zbog toga se često dogodi da se zagledaš u nekoga i na prvi te pogled obuzmu snažni osjećaji iako ga zapravo ne poznaješ dovoljno. Ta osoba postane cilj svih tvojih čežnja i želja - a onda uslijedi veliko razočaranje! Kad shvatiš da tvoji osjećaji ne dopiru do nje, da su uzaludni, postaneš nesretna i bespomoćna. A to te može jako, jako rastužiti. Jer, kad si zaljubljen, jedino što želiš jest da i tebe ta osoba voli. Ali to se rijetko dogodi! Grozno je kad shvatiš da je i patnja dio ljubavi, ali tako je uvijek bilo i tako će, na žalost, uvijek biti.

Ima li lijeka?

Svatko ima svoj način na koji se bori s ljubavnom boli.
Prvo se moraš suočiti sa spoznajom da nema smisla živjeti u mašti. Ako znaš da si se potrudila oko nekoga, možeš biti ponosna na sebe, pa čak i ako taj trud nije urodio plodom. Jer, ako ne ide, ne ide - i to moraš prihvatiti. Ako ne prestaneš živjeti u oblacima, drugi bi te mogli početi ismijavati i izgubit ćeš njihovo poštovanje. Dobro je suočiti se sa svojim povrijeđenim osjećajima i najprije sve raščistiti sa sobom. Neki se vole malo povući i neko vrijeme biti sami. Iako to može biti dobro, postoji opasnost da potonu u samosažaljenje. Možda je ipak bolje porazgovarati s prijateljima - to uvijek pomaže. Usredotočiti se na odnose s nekim drugim ljudima, prihvatiti promjene i odlučiti se na neki novi početak - to je možda najbolji recept za slomljeno srce! 

 

Još poneki savjet za slomljena srca...


* Ne postoji čovjek koji nikad nije bio ili neće biti nesretno zaljubljen. To je sastavni dio odrastanja i razvoja. A zbog pretrpljene duševne boli postajemo zreliji i iskusniji.
* Ljudima koji pate obično pomaže kad pišu o boli. Mnogi pišu dnevnik kojem povjeravaju svoje osjećaje. To ih oslobađa i priprema za novu ljubav i novu sreću.
* Bol osobito teško podnose mladi. Jer samopouzdanje još nije sasvim izgrađeno i svatko misli da je bezvrijedan samo zato što mu netko nije uzvratio ljubav.
* Svatko tko voli, a ljubav mu nije uzvraćena, misli da mu životna sreća ovisi o drugima. No kad to preboliš i shvatiš da si sam kovač svoje sreće, osjećaš se snažnije i zrelije.
* Uvijek govori sama sebi da si posebna i jedinstvena. I to ne ovisi o tome voli li te netko ili ne.
* Razgovor s prijateljima o vlastitim osjećajima može ti i te kako pomoći. Većina će njih iz vlastita iskustva znati što proživljavaš. Nikada se nemoj pred drugima sramiti svoje boli.
* Ne pokušavaj se odmah očajnički zaljubiti u nekog drugog. Najprije treba odbolovati, odtugovati jer se osjećaji moraju smiriti. Tek ćeš nakon toga biti spremna za nove ljubavne osjećaje, koji će s vremenom naići na plodno tlo!