Otkrij prljavu istinu o sebi...

Foto: Shutterstock

Neke navike prilično su opasne...

Bljak faktor/ Otkrij prljavu istinu o sebi...

 

Nisi oprala zube? Ili ruke poslije WC-a? Evo koliko su tvoje navike zaista odvratne i zašto su zapravo opasne...

Tvoj je radni dan jurnjava od jutra do večeri: kad se probudiš, na brzinu nabaciš nešto na sebe i juriš u školu. Odmah potom juriš busom na trening tenisa pa zatim na satove klavira... I još skokneš do frendice prije nego što stigneš kući i onesvijestiš se u krevet. I, naravno, da onda ponekad preskočiš jutarnje tuširanje. I da odjeneš majicu koju si nosila već tri dana (pa što, oprat ćeš je preko vikenda!). I što sad ako si sinoć zaspala bez pranja zubi? OK, možda se zbog toga neće srušiti svijet, ali te i neke slične navike mogu biti prilično opasne za tvoje zdravlje. Evo što kažu stručnjaci...

Koliko je zapravo opasno kada...

... ne pereš zube prije spavanja?
Opasno!
Što manje četkaš zube, to bakterije imaju više vremena da se u razmnože u tvojoj usnoj šupljini. A to znači da se stvara plak koji uzorkuje karijes ili čak bolesti zubnog mesa. Ne moramo ni spomanjati odvratan zadah koji imaš kad ti bakterije zavladaju u ustima. Zato ne preskači pranje zubi prije spavanja, koliko god umorna bila. Dvije minute četkanja neće ti previše skratiti vrijeme spavanja, tvoj će osmijeh biti blistaviji!

... preskočiš tuširanje?
Nije opasno!
Ako si se prekasno probudila i nemaš vremena za tuširanje, ne moraš se previše uzrujavati. Radije dođi u školu na vrijeme nego da preskačeš nastavu zbog tuškanja. Možda se nećeš osjećati super svježe, ali nećeš umrijeti niti se razboliti. Da bi dobila neku bolest, bakterije moraju dospjeti unutar tvoga tijela. Znači, nikakvu bolest nećeš pokupiti ako se ne otuširaš, osim ako nemaš neku ludu naviku lizati svoje ruke ili stopala...

... ne opereš ruke nakon WC-a?
Opasno!
Sam boravak u kupaonici u kojoj je zahod već te izlaže ogromnoj količini ljigavih mikroorganizama. Ako odeš iz kupaonice bez pranja ruku, sve te bakterije koje si pokupila unutra iznosiš na svojim rukama van i prenosiš na druge. Čak osamdeset posto zaraznih bolesti prenosi se putem ruku s jedne osobe na drugu. Zato je najsigurnije 20 do 30 sekunda prati ruke sapunom nakon svakog korištenja kupaonice – bez obzira na to što si u njoj radila...

... nosiš prljavu odjeću?
Nije opasno!
Zapravo ovisi o kojoj se vrsti odjeće radi. Ako nosiš majicu, hlače ili trenirku koja nije svježe oprana, to i nije tako strašno. Ali majicu ili hlače, koje želiš nositi i sutradan, nemoj baciti na pod sobe pa da tamo čame do idućeg dana jer je i pod leglo bakterija, pogotovo ako nisi usisavala neko vrijeme. Radije odjeću objesi na vješalicu pa na balkon da se zrači. Donji veš, pogotovo gaćice, nemoj nikada nositi dva dana zaredom. Bez obzira na to koliko ti se čine čiste nakon jednodnevnog nošenja, na njima ipak ostaju tragovi fekalija pa ih obavezno baci u pranje!

... pojedeš nešto s poda?
Opasno!
Zaboravi ono pravilo da hranu možeš pojesti s poda ako je prošlo manje od pet sekunda otkako je pala. Čim hrana dospije na pod, odmah je u kontaktu s prljavštinom i raznim bakterijama. Naravno, nitko ne kaže da ćeš odmah dobiti neku opaku bolest, ali hrana koja je na podu jednostavno više nije čista. Razmisli malo: cijeli dan hodaš uokolo i na đonove tvojih cipela ili tenisica prikupljaju se sve gadosti s poda. Onda lijepo s tim istim cipelama uđeš u kuću, razneseš sve to po svojoj sobi i onda ti komadić čipsa padne na pod dok gledaš omiljenu seriju.... uglavnom, jasno ti je. S poda u smeće i gotovo!

... sjedneš na javni toalet?
Nije opasno!
Samo sjedni, bez panike. O javnim toaletima kruži mišljenje da su bljak, ali to uglavnom nije istina. U shopping centrima ili na drugim javnim mjestima zahodi se čiste češće nego u nekim kućanstvima i sigurniji su od mobitela, daljinskih upravljača i ostalih "skupljača" bakterija. No, ako ćeš se osjećati bolje ili ako baš osjetiš neugodan miris, pa zaključiš da zahod nije baš čist, uvijek možeš zahodsku dasku obložiti toaletnim papirom i onda u miru obaviti što trebaš!

... hodaš bosa po svlačionici?
Opasno!
Svlačionice u školama, fitness centrima, bazenima, sportskim dvoranama... obično su opremljene i tuševima, što znači puno vode i pare posvuda. A voda i para znače vlagu koja je idealno stanište za bakterije i gljivice. Zato je najsigurnije da na takvim mjestima uvijek, baš uvijek hodaš u japankama ili nekim drugim gumenim sandalama: ubaci u torbu one prošlogodišnje, nije važno da budu lijepe, ali ako te zaštite od gljivica, najbolje su na svijetu!

 


Jednostavno nemoj...
Mnogi to rade, ali vjeruj nam, bolje je preskočiti....

.... tražiti krišku limuna uz čaj ili colu!
U restoranima i kafićima limun se često reže na kuhinjskim daskama (posebno drvenim) koje nisu u skladu s higijenskim standardima i prepune su bakterija što znači i da je komad limuna koji dobiješ uz piće jednako zagađen. Zato bolje naruči samo sok i gotovo.

... spavati sa šminkom na licu!
Puder, sjenila i ostala čuda, koja ti preko dana služe da izgledaš ljepše, tijekom noći rade tvome licu samo štetu. Našminkano lice po noći znači začepljene pore na koži, a začepljene pore obično znače gomilu prištića! Treba li reći još nešto ili ti je sve jasno?

... ne isprati bočicu s vodom (jer u njoj ipak bila samo voda)!
Problem nije u vodi koju si stavila u bočicu, jer je ona obično čista i svježa, već u tome gdje otvor bočice ide – u tvoja usta koja su ipak domaćin raznim bakterijama koje onda, dok ti piješ, djelomično ulaze i u bočicu. Zato je ipak nakon svakog korištenja dobro isperi mlazom čiste vode, posebno otvor!

 

Znaš li...
... zahodske daske u javnim toaletima zapravo su čišće i sigurnije od većine stvari s kojima tijekom dana dolaziš u kontakt: tvoj mobitel, tipkovnica i daljinski upravljač imaju na sebi puuuno više bakterija!