Oh, ne! Baterija na izmaku? Ima rješenja...

Foto: Instagram

Da te ne iznevjeri kad ti je najpotrebniji...

Online/ Oh, ne! Baterija na izmaku? Ima rješenja...

Koliko puta ti se dogodilo da moraš nešto fotkati, snimiti ili nekoga nazvati, a baterija na tvome mobiću jednostavno iscuri? Evo što bi moglo pomoći... Rješenja koja bi ti bar malo mogla pomoći ipak postoje: kako tvoj mobić više ne bi bio samo gutač baterije, nauči kako možeš popraviti stvar...

* Prvo punjenje je najvažnije!
Kada kupiš ili dobiješ novi smartphone, jako je važno da prvi put do kraja napuniš bateriju. To znači da mob moraš držati na punjaču barem šest sati, a možeš i 24 sata. I sljedećih nekoliko puta drži mob što duže na punjaču, možda najbolje preko noći.

* Ugasi mob ako ga ne koristiš!
Noću, dok spavaš, mobitel ti stvarno ne treba. Ništa nećeš propustiti ako ga ugasiš jer već ujutro kad ga opet upališ, sve obavijesti će te čekati!

* Smanji osvjetljenje ekrana!
Što je osvjetljenje ekrana jače, baterija se više troši. Prilično logično! Ako mobitel korstiš na otvorenom, a osvjetljenje ekrana ti je podešeno na "automatsko", baterija se zbog višestruko jačega dnevnog svjetla više troši nego noću ili u zatvorenim prostorima.

* Pametno s "vibrom"!
Naravno, telefon ćeš staviti na vibraciju ako si negdje gdje ti mob ne bi trebao zazvoniti (u kinu, kazalištu, pod nastavom...). No, inače isključi tu opciju. Mehanički pokreti telefona (kao što je vibracija) više troše bateriju od zvučnog signala.

* Gasi aplikacije!
Aplikacije koje trenutno ne koristiš, ali nisu ugašene, rade u pozadini i, naravno, troše bateriju. Osim toga, stalno se nadograđuju, a i to troši bateriju. Isto tako, isključi Bluetooth, Wi-Fi, GPS i slične usluge koje ti nisu neophodne cijelo vrijeme.

* Živjela crna pozadina!
Naravno, totalno je fora kad imaš neku šarenu animiranu pozadinu na svome mobu, ali takve personalizirane fotke i animacije doslovno jedu bateriju! Ako ne možeš bez toga, prebaci na crnu pozadinu bar u onim slučajevima kad ti je neophodno da baterija traje dulje - na primjer, kad si na izletu ili tulumu, gdje moraš puno fotkati ili snimati videosadržaj...

* Baci oko na postavke!
Stanje svoje baterije možeš provjeriti tako što ćeš u postavkama (settings) odabrati opciju "potrošnja enegrije" ili "battery use". Tu ćeš vidjeti koliko se baterija troši za pojedine usluge (glasovni pozivi, videopozivi, ekran, Wi-Fi, na čekanju, kamera, aplikacije…). Ono što ne koristiš, isključi i baterija će ti biti zahvalna!

 

Zara Larsson phone zara larsson disturbed bothered GIF

 

 

Vrijeme je čišćenja!

3 aplikacije koje ti stvarno ne trebaju...

Tvoj je mob zagušen nepotrebnim aplikacijama koje zauzimaju puno memorije, usporavaju telefon i smanjuju vijek trajanja baterije. Evo kojih se aplikacija trebaš pod hitno riješiti kako bi ti mobitel bio brži, a baterija trajala duže...

Facebook!
Samo bez panike! Naravno da bi umrla bez Fejsa na mobitelu, no ne moraš imati instaliranu aplikaciju! Ona troši bateriju više nego bilo koja druga. Umjesto aplikacije, koristi Facebook boomark koji ćeš staviti na početni ekran i tako ćeš otvarati svoj profil unutar internetskog preglednika! I eto te opet na Fejsiću...

AntiVirus Security!
Ovo vrijedi i za bilo koju drugu antivirus aplikaciju. Ako sve svoje aplikacije skidaš iz provjerenih izvora, (Google Play trgovina ili App Store), onda nemaš brige i svaka antivirus aplikacija potpuno ti je nepotrebna.

Clean Master!
Ili druge aplikacije za čišćenje. Činjenica jest da ovakve aplikacije brišu nepotrebne datoteke i tako poboljšavaju rad tvoga mobitela. No to možeš napraviti i sama: trebaš samo obrisati predmemorirane podatke, i to tako da odeš na Postavke (Settings), zatim klikni Pohrana (Storage), pa Predmemorirani podaci (Cached data). Na kraju, klinki OK! I to je sve!

Ma ovo nije istina!

Najveće zablude o tvome mobitelu...

Zabluda br. 1: Ne smiješ koristiti mobitel dok se puni!
* Ovo jednostavno nije istina. Možeš ga koristiti koliko te volja sve dok ne koristiš punjač nabavljen iz sumnjivih izvora. Ako imaš originalnu bateriju i punjač, nema opasnosti. Jedino što ćeš donekle usporiti punjenje.

Zabluda br. 2: Punjenje tijekom cijele noći uništava bateriju!
* Ne baš. Većina pametnih telefona može prepoznati kad im je baterija puna i obustaviti punjenje. Ipak, nije sasvim dobro puniti mobitel cijelu noć, svake noći. Baterija će trajati dulje ako mobitel držiš između 40 i 80 posto kapaciteta.

Zabluda br. 3: Pametni telefon ne treba nikad isključiti!
* Treba, barem ponekad. Preporučuje se ugasiti ga na neko vrijeme (recimo noću) bar jednom tjedno. Ili ga bar resetiraj.

Zabluda br. 4: Mobitel treba puniti tek kad se baterija potpuno isprazni!
* Krivo. Bolje je nadopunjavati ga svaki dan, nego ići od nule do punog kapaciteta. Litij-ionske baterije, kakve koriste, na primjer, Apple i Samsung, bolje se drže kad su napunjene. Ako bateriju stalno cijediš do maksimuma, brže ćeš je uništiti.