Odbij ga nježno!

foto: Fotolia

Teško je nekome reći da je kraj...

Nisi više zaljubljena/ Odbij ga nježno!

Teško je prekinuti s nekim, a još je teže učiniti to tako da nitko ne bude povrijeđen. Ipak, moguće je - evo kako!

OK, ako si definitivno odlučila da vaša veza više nema smisla, trebaš smisliti kako ćeš obaviti taj prekid. Problem je u tome da ti je mučno od same pomisli na razgovor u kojem ćeš dečku saopćiti tako groznu vijest. Nije da ga želiš povrijediti, samo više ne želiš biti s njim. I što sad? Postoje dva načina za prekid: možeš biti hladna, nedostupna i bezobrazna prema njemu ili možeš imati poštovanja i biti pristojna. Imaj na umu da će tvoj pristup uvelike utjecati na samopouzdanje tvog uskoro bivšeg dečka, pa ako mu i dalje želiš sve dobro, odradi to pametno. Naravno, ako se nije spetljao s tvojom najfrendicom - onda mu možeš zalijepiti i šamar!

Priprema

Prije samog razgovora razmisli koje su važne stvari o kojima želiš razgovarati. Razgovaraj s frendicom ili bar vježbaj pred ogledalom dok ne budeš sigurna u svoj pristup.

Jao, joj!

Pokretanje ovakvog razgovora stvarno je nezgodno. Pa, kako to onda izvesti? Za početak, licem u lice. On će tako dobiti priliku postaviti ti pokoje pitanje i osjećat će da ga poštuješ. To znači da je manja vjerojatnost da će ti dugoročno zamjerati. A što se tiče samog razgovora, najbolje je “gađati” direktno u glavu. Reci: “Trebamo razgovarati o nama.” I onda nastavi: “Više ne osjećam prema tebi ono što sam prije osjećala.” Izbjegavaj izgovore kao “Previše sam zaposlena” ili “Nisam sigurna da želim ozbiljnu vezu” jer bi on mogao pomisliti da je u pitanju neki manji problem i odluči te čekati.

Fotolia 52474533 Subscription XXL

Nisam ja problem, ti si!

Čak i ako misliš da je zapravo problem u njemu, ne moraš to isticati. Reci mu samo da više ne osjećaš ono što si osjećala prije. Ako kreneš objašnjavati što ti ne odgovara kod njega, mogao bi početi obećavati da će se promijeniti, a ti zapravo više ne želiš biti u toj vezi i upadaš u novi problem.

I što sad?

Najgori dio je obavljen. Moraš pričekati i vidjeti njegovu reakciju. Ako te pokuša nagovoriti da se predomisliš, ponavljaj kao pokvarena ploča: “Jednostavno više prema tebi ne osjećam ono što sam osjećala prije.” Tvoja će poruka biti jasna i neće ga zbunjivati. To će ga u ovom trenutku možda povrijediti, ali dugoročno je to bolje i za njega i za tebe. Ako se uznemiri, nemoj se ponašati hladno. Reci mu da razumiješ da mu je teško, ali istovremeno zadrži svoje stajalište. Ako postane neugodan, ne moraš to trpjeti! Okreni se i otiđi!

Nakon prekida...

Nakon što si obavila ono najteže,
trebaš postaviti neka pravila. Najbolje je da prođe neko vrijeme bez međusobnog kontakta. Oboje ćete dobiti vremena da vam zacijele rane i da krenete dalje. Zapamti, budući da si ti njega ostavila, ti određuješ ovo pravilo - inače biste se brzo mogli vratiti na ponašanje kao da ste još uvijek zajedno. Sretno!