Zbog ovoga bismo definitivno uvijek trebali izuti cipele...

Foto: Fotolia

Ne samo da ne zaprljaš podove...

Ne u kuću!/ Zbog ovoga bismo definitivno uvijek trebali izuti cipele...

Imaš li i ti možda onu neku prijateljicu koja inzistira da izuješ cipele prije nego uđeš u kuću? O.K., ta prijateljica je vjerojatno tvoja mama, a čini se da je čitavo vrijeme u pravu. I to ne samo zato da prljavim cipelama ne uprljaš tepih ili očišćene podove.

Najnovije istraživanje (Sveučilište Hoxton, SAD) pokazuje da bismo apsolutno svi trebali skinuti cipele prije nego ulazimo u kuću, stan... Ili ih barem ostaviti u za njih predviđena mjesta, npr. u hodniku. Istraživanje je pokazalo da su naše cipele jedne od najprljavijih stvari te da na njima nosimo razne vrste patogenih (loših) bakterija, a zbog nekih (npr. bakterije Clostridium difficile) trebamo biti i jako zabrinuti. Spomenuta bakterija opasna je po zdravlje, može uzrokovati velike probavne smetnje, a na džonovima naših cipela ima je gotovo 26.4 %. 

Stručnjaci upozoravaju da je najbolji način održavanja higijene i čistoće prostora u kojem stanujemo upravo taj da izujemo cipele i ne hodamo u njima po kući. 

I da, ukoliko mislite da ih je dovoljno obrisati u otirač ispred ulaznih vrata, varate se: sjetite se tko je sve prije vas brisao cipele o taj otirač? "Tako opet možete pokupiti prljavštinu i bakterije", kažu stručnjaci.

Evo, upozoreni ste!