Nemam BFF, to mi je koma!

foto: Fotolia

Bez bff, možeš se osjećati usamljeno, jaaako

Prijateljstvo/ Nemam BFF, to mi je koma!

Kamo god se okreneš, sve su cure u nekim bff parovima. To i nije tako čudno jer zapravo je stvarno važno imati najbolju prijateljicu na svijetu, zar ne? Pa… možda i jest važno, ali vjerojatno ne baš toliko koliko svi misle…

A što ako je nemaš?
Od najranije dobi nas uče da je prijateljstvo najvažnije na svijetu. I imaju pravo! Zaista je jako važno kroz život ići okružen prijateljima, imati nekoga s kime ćeš podijeliti veselje, ali i suze kad stvari krenu nizbrdo. No mora li svaka cura imati i tu jednu najbolju prijateljicu koja je ipak iznad svih drugih? Stručnjaci tvrde da je najvažnije imati prijatelje, a ako još imaš i najbolju prijateljicu, tim bolje. Ona ti je kao trešnja na vrhu ukusne torte. No i bez te trešnjice, torta je itekako ukusna. Trešnje su mrak, ali nije kraj svijeta ako je tvoja torta bez nje! Prijateljice ti daju osjećaj vrijednosti, pomažu ti da svakim danom o sebi saznaš nešto više i ispunjavaju tvoju potrebu za pripadanjem. No sve to možeš dobiti i od većeg kruga prijatelja i prijateljica, a ne samo od jedne osobe. Zašto onda svi toliko naglašavaju važnost najbolje prijateljice?

Priprema za budućnost
Odnos s najboljom prijateljicom, zapravo je priprema za neke buduće odnose koji nas čekaju u životu. U tom odnosu učimo kako biti iskreni, odani, kako pružiti podršku i povjerenje. Sve su to karakteristike koje će ti itekako trebati jednoga dana u romantičnoj vezi s dečkom, a i kasnije kad budeš imala vlastitu obitelj. Isto tako, odnos s najfrendicom uči nas kako prihvatiti nečije mane i različitosti. Malo koja cura može reći da je njezina najbolja prijateljica savršena - vjerojatno ima gomilu osobina koje su super, ali ima i neke karakteristike koje baš i nisu tako krasne. Ali te loše nekako naučimo ignorirati, odnosno živjeti s njima.

Izostavljena?
Ako si i ti jedna od onih koje nemaju svoju najbolju prijateljicu, sasvim je prirodno da se osjećaš izostavljeno, pogotovo ako su sve druge cure oko tebe u “parovima“ sa svojom bff. No ne bi trebala previše razbijati glavu zbog toga. Dok god imaš neki krug prijatelja i prijateljica, osoba s kojima se družiš, koje te cijene, vole i ponašaju se prema tebi s poštovanjem, uopće nemaš ni razloga ni potrebe za najfrendicom! Čovjek je društveno biće i ima potrebu biti okružen drugim bićima. I da, istina je, imati jednu osobu kojoj možeš povjeriti baš sve što te muči kudikamo je bolje nego imati dvadeset površnih poznanstava. No nije ništa strašno ako u tvom životu još uvijek ne postoji takva osoba. Vjerojatno će se u nekom razdoblju tvoga života pojaviti i ona! No do tada nemoj misliti da si uskraćena: jer i grupa prijatelja i prijateljica može te na jednako kvalitetan način naučiti kako stvoriti odan, iskren odnos pun povjerenja i ljubavi. A to je najvažnije!

Fotolia 144941511 Subscription XXL

Ipak je želim...
Ako ipak želiš imati baš svoju bff s kojom ćeš uživati u svakom zajedničkom trenutku, najbolje je da pustiš da se to dogodi samo od sebe. Dobre prijateljice mogu postati najbolje ako se među njima rodi neupitno povjerenje: na bff se u svakom trenutku možeš osloniti, vjeruješ joj i sigurna si da te nikada neće iznevjeriti. No, to zaista nije lako postići. Usredotoči se na sve ono što je tebi i tvojoj prijateljici zajedničko, njegujte svoj odnos i s vremenom ćete se sve više zbližiti. No svakako imaj na umu da nikoga ne možeš prisiliti da ti bude najbolji prijatelj ili prijateljica, to se mora dogoditi spontano. Prijateljstvo je obostrano povjerenje, poštovanje i gomila zajedničkih stvari koje volite i koje proživljavate s veseljem...