Mitovi i istine o zdravlju o kojima svi pričaju...

Foto: Shutterstock

Jedna jabuka na dan...

Je li točno da.....?/ Mitovi i istine o zdravlju o kojima svi pričaju...

Je li točno baš sve što nam govore mame i bake? Evo što je istina, a koji su mitovi - samo mitovi...

Od previše čokolade dobit ćeš prištiće!
Laž!
Svaki put kad se probudiš s prištićem na čelu i tako depresivna odeš u školu, nađe se neki pametnjaković s komentarom "Sigurno si u zadnje vrijeme jela previše čokolade!" Ali taj nema pojma! Ne postoje baš nikakvi znanstveni dokazi da čokolada uzorkuje prištiće ili akne. Naravno, nije dobro jesti previše šećera iz drugih razloga, ali problemi s kožom nisu jedan od njih! Zato, kad ti se jede slatko, navali!


Ako ti je hladno, razboljet ćeš se!
Laž!
Od ovoga ti se sigurno diže kosa na glavi. Izlaziš van, a mama viče za tobom: "Uzmi deblju jaknu! Stavi šal! Zašto ne nosiš kapu?" Ljudi oduvijek povezuju bolesti s hladnim vremenom, no prehladu i gripu uzrokuju virusi i bakterije, a ne hladnoća! Ovaj je mit vjerojatno nastao zato što smo tijekom zime češće bolesni - no bolesni smo jer previše vemena provodimo u zatvorenim i toplim prostorima, gdje se bakterije i virusi lakše razmnožavaju i šire!

Buljenje u elektroničke ekrane oštetit će ti vid!
Istina!
Loša vijest za sve ovisnike o mobitelima - a to smo svi! Ekrani mobitela, laptopa, tableta, pa i televizora zaista nisu dobri za vid. Stručnjaci savjetuju da nakon 20 minuta korštenja elektroničkih ekarna treba na bar 20 sekunda skrenuti pogled i gledati u daljinu. Isto tako, trebali bismo češće treptati ili korstiti kapi za oči koje vlaže unutrašnjost oka. Dobro je i smanjiti svjetlinu ekrana, a prije odlaska na spavanje barem sat vremena izbjegavati bilo kakve ekrane.

Ako ti je hrana pala na pod, možeš je pojesti ako je podigneš u roku pet sekunda!
Laž!
Dobro staro "pravilo pet sekunda" odličan je izgovor kad jedva čekaš pojesti zadnji keks i onda ga nespretno ispustiš iz ruke i on tresne na pod! Na žalost, ovo pravilo je čista izmišljotina: ako komad hrane padne na tlo, bakterije ga onečiste u milisekundi! Zato, kad idući put ispustiš iz ruke neki slasni zalogaj, radije ga baci u smeće!

Jabuka na dan tjera doktora iz kuće van!
Istina!
Možda misliš da su tvoji roditelji izmislili tu poslovicu samo kako bi te natjerali da počneš jesti zdravo? No, ovo je ipak istina! Istraživanja pokazuju da su jabuke zaista jedno od najzdravijih vrsta voća. Pune su vitamina i pomažu nam u borbi protiv raznih bolesti, smanjuju kolesterol, čiste krvne žile, smanjuju rizik od srčanih bolesti... Dakle, jabuke slobodno nastavi tamaniti kad god stigneš!

Ako te netko jako udari u grudi, možeš dobiti rak!
Laž!
Ovo je tvrdnja toliko lažna da je gotovo smiješna! Nikakav udarac ne može prouzročiti rak dojke! Od jačeg udarca na to osjetljivo mjesto možeš osjećati bol, možeš dobiti oteklinu ili ranu na koži - a to nije nimalo ugodno pa bi bilo bolje izbjeći takve udarce. No ne moraš se bojati: ako te pogodi lopta na tjelesnome ili ako tučnjava jastucima sa sestrom postane malo žešća - od toga ne možeš dobiti rak!

Ako progutaš žvaku, trebat će ti sedam godina da je probaviš!
Laž!
Kao klinci, svi smo voljeli gutati žvake! Sve do onog dana kad nam je baka rekla: "Nemoj to raditi! Žvaka će ti se zalijepiti za crijeva! Nećeš je moći izbaciti iz tijela sljedećih sedam godina!" No ništa u našem probavnom sustavu ne može ostati tako dugo. Žvake se možda malo dulje probavljaju zbog svoje teksture, no želučana kiselina i enzimi, koji sudjeluju, u probavi mogu se nositi čak i sa žvakama. No svakako ju je bolje baciti u koš za smeće!