Mama, tata..želim ići van!!!

Starcologija/ Mama, tata..želim ići van!!!

 

Svi tvoji frendovi već mogu petkom i subotom navečer malo izaći na druženje s ekipom, a ti i dalje moraš doma buljiti u TV? Vrijeme je za pregovore sa starcima... Slijedi ove savjete i možda uskoro i ti doživiš svoj prvi super izlazak s ekipom ili nekim super komadom!

Razgovaraj!
Kako bi uopće stvorila mogućnost da tvoji roditelji na bilo što pristanu, treba postojati razgovor! Sjeti se samo koliko si puta tijekom školske godine onako, bez posebnog razloga, sjela s mamom i tatom za stol i o nečemu razgovarala (a da nisu ocjene u školi). Vjerojatno ne baš često. Sad je pravi trenutak da malo popričaš s njima o svemu i svačemu. Pričaj im o sebi, o školi, o svojim prijateljicama... i onda spomeni druženje i izlaske. Vidjet ćeš, neće biti tako strašno…

Slušaj!
Budi dobra slušateljica. Čak i ako oni u početku na svaku tvoju molbu odgovore s “ne”, to bi se brzo moglo pretvoriti u “da” ako i ti i oni naučite slušati. To znači da oni moraju čuti tvoje razloge, ali i ti njihove. Slušaj što ti govore, zbog čega ti nešto brane ili zašto se s nekom tvojom idejom ne slažu. Nemoj odmah objesiti nos i naduriti se jer u takvoj atmosferi oni neće promijeniti mišljenje. Zato svakako izbjegavaj neprijateljske iskre!

Upozaj ih s drugim roditeljima!
Predloži mami i tati da upoznaju roditelje tvojih prijateljica. To će ti donijeti više prednosti: tvoji će roditelji imati s kime razmjenjivati informacije oko tvojih izlazaka, a i podijelit će se odgovornost - jednom će tvoj tata doći po vas na tulum, drugi put tata tvoje prijateljice… Budu li oni na taj način uključeni u tvoje slobodno vrijeme, to će vas još više povezati!

Predstavi im frendove!
Uvijek im predstavi svoje prijatelje i prijateljice tako da znaju s kime provodiš vrijeme dok nisi kod kuće. Bit će im lakše ako su upoznati s tvojim društvom i ako poznaju sve tvoje prijateljice. Roditelji uvijek imaju strah od nečeg novog, i to je sasvim prirodno. Zato se potrudi da se uvijek osjećaju upoznati sa svim detaljima oko tvog izlaska, posebno što se tiče osoba s kojima ćeš biti.

Nauči pregovarati!
Nije lako biti vješt pregovarač. Kako bi ostvarila neki svoj cilj, moraš naučiti popustiti s neke druge strane. Na primjer, ako ti je najvažnije od svega izaći u subotu navečer, morat ćeš se odreći izalzaka tijekom tjedna.

Pokloni im pažnju!
Iako misliš da to njima nije važno, tvoji roditelji itekako vole provoditi vrijeme s tobom. Zato, neka ti ne bude teško posvetiti im dio svoga slobodnog vremena. Predloži im da zajedno odete na sladoled ili organizirajte neki zajednički izlet. Tako ćeš sigurno ojačati vaš odnos, a to je jako važno za izgradnju međusobnog povjerenja.Ups! Greška u koracima...
Nikada nemoj roditeljima obećavati nešto što ne možeš ispuniti. Zapamti da će oni uvijek imati razumijevanja za neke tvoje pogreške ili teškoće, čak i ako će malo gunđati zbog toga. No, ako su ti dopustili da vani budeš do 10 sati, a ti se pojaviš u kući nakon ponoći, i još se u međuvremenu ne javljaš na mobitel, tu nema isprike. Tako ćeš samo uništiti njihovo povjerenje i idući put ti neće vjerovati, a to znači da izlaske možeš zaboraviti!


Zapamti i ovo…
* Svi se roditelji prema svojoj djeci ponašaju zaštitnički, katkad čak i previše. Iza svakoga kućnog pravila i iza svake zabrane uvijek se krije zapravo njihov osjećaj odgovornosti za tebe ili potreba da te zaštite. Da, to je tako, iako ti oni to nikad neće reći baš tim riječima!
* Neki roditelji ćešće govore “ne” jer zapravo žele više vremena provoditi s tobom. To znači da njihova zabrana, zapravo i nije prava zabrana, već samo očajnički pokušaj da te zadrže uz sebe. Udovolji im, bar koji put…