Male tajne da vaše prijateljstvo bude... zauvijek!

Nova BFF pravila/ Male tajne da vaše prijateljstvo bude... zauvijek!

Neka su pravila prijateljstva vječna: nema laganja, muljanja, krađe dečki, ogovaranja iza leđa... To je već odavno jasno. No neka se pravila ipak s vremena na vrijeme mijenjaju. Bilo da si upoznala neku novu curu kojoj želiš postati prijateljica ili želiš učvrstiti neko već postojeće prijateljstvo, evo što ti je činiti...

* Staro pravilo:  Ponašaj se prema drugima onako kako želiš da se oni ponašaju prema tebi

* Novo pravilo: Prijateljstvo je dvosmjerna ulica!

Naravno, lijepo je biti uvijek dobra i darežljiva prema prijateljicma, no pružaju li i one tebi toliko ljubavi kao ti njima? Ako si prema svima uvijek superljubazna, mogla bi u jednom trenutku osjetiti da previše daješ, a premalo dobivaš natrag. Plus, pomalo se već osjećaš kao otirač za noge - reci "ne" ponekad!

 

* Staro pravilo: Nikad ne ogovaraj! 

* Novo pravilo: Tračanje može biti i pozitivno...

Da, točno! Čak su i psiholozi potvrdili da nas prepričavanje događaja koji se zbivaju oko nas čini sretnima i - zdravijima. Razmjena informacija učvršćuje prijateljske veze i oslobađa stresa! No prije nego što odjednom postaneš kraljica tračanja, upamti da se ovo pravilo odnosi samo na pozitivne vijesti, pa preskoči sve ono što se tiče drugih cura u razredu...

 

* Staro pravilo: Nitko ne voli klonove!

* Novo pravilo: Oponašajući njezin stil, možeš čak osnažiti vaš odnos!

Čini se da i u ovome ima istine: oponašanjem nečijeg ponašanja ili stila odijevanja možeš se još više približiti toj osobi. Znanstvenici tvrde da oponašnje nečijih kretnji za vrijeme razgovora stvara među sugovornicima neku nesvjsnu povezanost. Na primjer, ako ona prekriži ruke dok razgovarate, prekriži ih i ti. Naravno, u svemu tome trebaš biti umjerena i pronaći pravu mjeru. 

 

* Staro pravilo: Glupo je tražiti pomoć!

* Novo pravilo: Zatražiti malu uslugu znači zbližiti se!

Prijatelji i pomoć su dva pojma koja su po svojoj prirodi povezana. Koga ćeš tražiti uslugu ako ne prijateljicu? Bilo da se radi o nečem većem, poput pomoći pri pisanju velikog referata, ili manjem, poput posudbe gumice za kosu na tjelesnome, međusbno pomaganje uvijek je dobro za razvoj prijateljstva. No, nemoj se baš uvijek oslanjati na njezinu pomoć kako ona ne bi pomislila da je iskorištavaš.

 

* Staro pravilo: Ne zabadaj nos gdje ti nije mjesto!

* Novo pravilo: Sasvim je OK postaviti prijateljici neko intimnije pitanje!

Iako zaista nije lijepo petljati se u stvari koje netko ne želi dijeliti s drugima, kad je riječ o upoznavanju novih ljudi, moraš ponekad saznati i nešto privatno. Na primjer: novu prijateljicu smiješ pitati o njezinoj obitelji, bivšim dečkima, problemima iz prošlosti. Time samo pokazuješ da te ta osoba zaista zanima i da je želiš bolje upoznati..

  leighton meester gossip girl blair waldorf gg blake lively GIF

 

***5 zlatnih BFF pravila...
... koja baš nikada ne smiješ prekršiti!

1. Ne kradi joj dečka!
Ako tu prijateljicu želiš uz sebe do kraja života, kloni se muškog roda koji je u bilo kakvoj vezi s njom: njezin bivši dečko, simpatija, trenutni dečko... Bez iznimke!

2. Ne ostavljaj je zbog dečka!
Ako tvoja priajteljica treba pomoć, a ti imaš dogovoren dejt, nemoj razmišljati nit sekunde! Zamisli se samo na njezinu mjestu: ona uvijek mora biti broj jedan i ako tvoj dragi to ne može razumjeti, tko mu kriv. Nađi drugoga!

3. Zauzmi se za nju!
Ako je u nevolji ili je žrtva nekih ružnih tračeva po školi, nemoj samo stajati, nego stani na njezinu stranu! Njoj će to puno značiti i sigurno će ti vratiti istom mjerom kad tebi bude trebala pomoć...

4. Budi joj oslonac!
Ako je u nevolji, treba tvoju pomoć: budi joj podrška.

5. Budi svoja!
Prava prijateljica voljet će te takvu kakva jesi. Zato ne pokušavaj glumiti nešto što nisi i pokaži se u pravom svjetlu.