Ljubavno-znanstvene činjenice

foto: Shutterstock

Upsić! Tijelo mi čudno reagira...

Tajne srca/ Ljubavno-znanstvene činjenice

Kad nastupi pubertet, događa se prava revolucija u tijelu: hormoni luduju pa ti se svaka tri dana čini da si se u nekoga totalno zaljubila. No to, dakako, nije posve točno. Zato smo prikupili spoznaje o onom najvažnijem što svaka cura mora znati o velikoj bolesti zvanoj ljubav.

Zagrljaj + još zagrljaja = ljubav! Kemikalije u mozgu koje se zovu neuropeptidi pomažu ti da se s nekim povežeš. Kad se s nekim grliš, mozak oslobađa više hormona i osjećaš veću povezanost s tom osobom! Wow!

 Zaljubljuješ se u “one dane”! Možda nisi zamijetila, ali nekolio dana prije mjesečnice vjerojatno totalno poludiš za dečkima, jer te privlači visoka razina muškog hormona testosterona. Zato ako osjetiš naglu navalu zaljubljensoti, baci oko na kalendar: možda se  majčica priroda malo igra s tobom!

Voliš miris njegova tijela! Ne samo tijela, nego čak i znoja! Nemoj odmah okretati očima, to je zaista istina! Feromoni koji nastaju u znojnim žlijezdama tvog simpe daju ti do znanja je li on dobar za tebe i odgovara li ti  “kemijskim sastavom”.

Sve je to testosteron! Kad se dečki zaljube, njihova razina testosterona malo opada, dok se  u tijelu cura događa lagana navala istog hormona pa postaju sigurnije u sebe. Ta zamjena uloga još vas više zbližava!