Kako se razvijaju tvoje grudi i kad prestaju rasti?

Foto: Fotolia

Pogled u budućnost (tvojih grudi :-))

Tvoje tijelo/ Kako se razvijaju tvoje grudi i kad prestaju rasti?

 

One kao da žive svoj vlastiti život, je li tako? Recimo, probudiš se ujutro i čini ti se kao da su manje i drukčije nego jučer? Ili ti se čini da jedna sad puuuno veća od druge... Da, da, tvoje grudi žive svoj život, ali na tebi, no ne možeš ih kontrolirati jer te ništa ne pitaju.

No dobro, ono što tebe zanima je što se s njima zapravo događa, kad i kako rastu, kako će izgledati... je li tako? Ovo je jedan mali vodič koji bi svim curama trebao biti jasan. Ukratko, uputit ćemo te tvoj u budući život s njih dvije...

 

Tijekom puberteta

grudi1

Dakle, prve promjene na grudima primijetit ćeš između 8 i 13 godine: no nema zlatnog pravila kad počinje pubertet, stoga znakovi rasta tvojih grudi mogu varirati.

" Jedan od prvih znakova ulaska u pubertet su i promjene na grudima: areola (područje oko bradavice) i bradavica postaju veće", kažu stručnjaci: " To je ujedno i razdoblje kad se mnoge djevojke odluče nositi sportske grudnjake, nešto poput još jednog sloja tkanine, samo zato da se bradavice ne bi nazirale ispod majice."Grudi se zapravo počinju razvijati ispod, nešto poput malenih kvržica ispod bradavica i to je početak njihovog rasta. 

Dobrodošle!

 

Nakon puberteta

grudi2

 

Grudi tijekom puberteta nastavljaju rasti, a između 18 i 20 godine njihov rast je završen. No to ne znači da će u 18-oj godini tvoje grudi tako izgledati i doživotno. Hormonalne promjene, gubitak iili dobijanje na težini, sve to može utjecati na njihov budući oblik i veličinu. 

Za oblik i veličinu grudi zaslužni su masno i vezivno tkivo (a grudi se sastoje od masnog tkiva, vezivnog tkiva i mliječnih žlijezda). Nakon što njihov rast završi, sastojat će se se više od vezivnog tkiva nego masnog. Genetika također ima važnu ulogu. Najbolje je pogledati grudi mame, bake... i možeš ih usporediti.

No, i sama sigurno već znaš: grudi dolaze u svim veličinama i oblicima i nema smisla ih uspoređivati. Čak ni tvoje između sebe nisu iste. Nepredvidljive su i onako kako se razvijaju kod tvoje prijateljice, neće kod tebe.

Zato uživaj u tome što ih imaš!