Kako preboljeti raskid s BFF?

foto: Fotolia

Kada se raspadne jedna od važnijih veza u tvome životu...

Frendologija/ Kako preboljeti raskid s BFF?

Odbacila te, postala ti je predjetinjasta, više se ne slažete… Bez obzira na to o čemu je riječ, evo kako ćeš se nositi s najtežim prekidom od svih…Što napraviti kad shvatiš da više ne želiš biti prijateljica sa svojom naboljom frendicom? Zajedno ste plakale za dečkima iz susjednih razreda i “odradile” barem 130 pidžama-partyja… No ona te sve rjeđe uključuje u svoje planove za vikend i jednostavno osjećaš da to više nije to! Nažalost, mnogima se od nas u nekom trenutku života dogodi da jedna od najsnažnijih i najčvršćih veza iz ovih ili onih razloga - pukne. I što sad? Ovisno o razlogu zbog kojeg se vaše prijateljstvo raspalo, evo kako ćeš preživjeti…

Fotolia 141726881 Subscription XXL

Odbacila te!
Ona se odjednom počela ponašati kao da ne postojiš. Počela se družiti s drugim curama, a ti si za nju nevidljiva. Ona odjednom želi biti dio neke cool ekipe, a druženje s tobom samo je kvari njezin imidž u društvu jer nisi jedna od popularnih cura.
Riječ stručnjaka: Kad se dogodi da te prijateljica samo tako odbaci, to može biti popriličan šok. Naravno, tada se možeš osjećati odbačeno, povrijeđeno, izdano, usamljeno… Možeš čak biti i ljuta na cijeli svijet ili pasti u depresiju. Nije lako pomiriti se s činjenicom da te netko više ne želi u svom životu, ali važno je zapamtiti da svaki odnos, bilo ljubavni, prijateljski ili obiteljski, prolazi kroz uspone i padove.
Kako se ponašati?
✱ Nemoj je izbjegavati. Ako možeš, pokušaj razgovarati s njom da saznaš direktno od nje u čemu je problem.
✱ Budi otvorena za sklapanje novih prijateljstava umjesto da se skrivaš u kutu svoje sobe.
✱ Podsjeti samu sebe na sve svoje vrline i shvatit ćeš da je osoba koja se ne želi više družiti s tobom jednostavno donijela lošu odluku. Ona je na gubitku, a ne ti!
✱ Dopusti sebi tugovanje. Ako to znači da se trebaš isplakati u jastuk, samo naprijed!
✱ Provodi što više vremena s ljudima koji te vole i kojima vjeruješ: s obitelji, prijateljima pa čak i s kućnim ljubimcem.
✱ Pokreni se, trči, hodaj, vozi bicikl, pleši, plivaj… važno je da na neki način razbistriš glavu.
✱ Možeš svoje misli zapisati u dnevnik. Staviš li osjećaje na papir, osjećat ćeš se bolje.

Jako ste se udaljile!
Ti i frendica upisale ste različite srednje škole. Nije prošlo ni mjesec dana, a već te je prestala nazivati, isključi se s Fejsa čim si ti online... stalno gledaš njezine fotke s novom ekipom kako se super zabavljaju. Ljuta si i iznervirana i odlučila si joj se suprotstaviti. No kad si je pitala zašto se prestala truditi oko tebe, odgovorila je da si joj prezahtjevna i da se prestaneš ponašati kao da se cijeli svijet vrti oko tebe!
Riječ stručnjaka: Kad netko promijeni školu ili se preseli u novi dio grada, sasvim je logično da se tada moraju promijeniti mnoge stvari, pa tako i društvo. A to znači da se stara prijateljstva moraju na neki način prilagoditi novima: tada se često događa da se “stari” prijatelji osjete zapostavljeni, odbačeni, tužni i čak ljubomorni. Ne znači da ta prijateljstva ne mogu opstati, no njihov tijek ovisi o tome koliko su se obje strane spremne truditi...
Kako se ponašati?
✱ Razgovaraj s njom i reci joj kako se osjećaš s obzirom na novu situaciju.
✱ Nemoj pokušavati kontrolirati njezino ponašanje ili ga čak ograničavati. Nemoj joj nabijati grižnju savjesti jer ni njoj nije jednostavno uklopiti se u novu sredinu.
✱ Pokušaj se sprijateljiti s njezinim novim društvom umjesto da se s njima natječeš.
✱ Pokušaj organizirati neki izlazak samo za vas dvije: pozovi je na neki koncert grupe koju voli ili otiđite zajedno frizeru.
✱ Razgovaraj o svojim osjećajima s drugim prijateljicama, mamom, tatom, sestrom…
✱ Trudi se upoznati što više novih ljudi, nikad ne znaš iza kojeg se lica krije tvoja nova srodna duša.

Promijenila se nagore!
Poznaješ je oduvijek i godinama ste nerazdvojne. No onda se odjednom počela pretvarati u osobu koju više nisi mogla prepoznati: postala je površna, opsjednuta svojim izgledom i dečkima. Njezino ti se ponašanje uopće ne sviđa, a nju to nije briga pa si je počela izbjegavati.
Riječ stručnjaka: Kad se dogodi da prijateljice više nemaju iste interese i ciljeve u životu, to mora završiti prekidom prijateljstva. Cura koja “preraste” svoju prijateljicu često se osjeća frustrirano, neshvaćeno, tužno i može ju mučiti osjećaj nostalgije za prošlim vremenima kad je između nje i njezine sada već bivše prijateljce sve bilo ok!
Kako se ponašati?
✱ Daj joj priliku: razgovaraj s njom o svim njezinim postupcima zbog kojih imaš osjećaj da više niste na istoj valnoj duljini. To će biti njezina prilika da napravi neki kompromis ili da nešto promijeni, ako to uopće želi.
✱ Ako to ne upali, odmah prihvati činjenicu da ćete se družiti sve manje. Diskretno se udalji od nje umjesto da joj najaviš da je među vama gotovo. Odgovori joj na poruku ako je pošalje, ali nemoj ti koja će započeti dopisivanje. Budi pristojna prema njoj, ali ne ustručavaj se družiti s drugim curama.
✱ Pokušaj ne pričati o njoj kad je nema, dakle, ne ogovaraj je pred svojim starcima, sestrom i slično.
✱ Imaj na umu da se nije samo ona promijenila, već si i ti počela gledati svijet (pa tako i nju) drugim očima.
✱ Ne izbjegavaj nova prijateljstva zbog straha da ćeš je povrijediti. Ona će u svakom slučaju
biti povrijeđena, to je neizbježno, ali i će s vremenom krenuti dalje.