Jesi li žrtva svoje BFF?

foto: Fotolia

Možda ti se čini da je sve među vama OK, ali...

Frendologija/ Jesi li žrtva svoje BFF?

Možda te tvoja takozvana BFF ne čupa za kosu, ali to ne znači da nisi njezina žrtva: možda te maltretira a da ti to i ne primjećuješ… Tvoja je prijateljica najbolja na svijetu, zar ne? Tako bi bar trebalo biti, no ako se ne možeš sjetiti kad te je zadnji put zagrlila ili utješila, onda ona titulu tvoje BFF nosi potpuno nezasluženo. Zapravo, kad malo bolje razmisliš, uz nju se često osjećaš nekako manje vrijedno, nevažno, nevidljivo… Hm, izgleda da si postala njezina žrtva i da toga uopće nisi svjesna. Ili se čak pretvaraš da je sve ok jer si ne možeš priznati da te maltretira ona koja bi ti trebala biti najveći oslonac. Znaš li da je velik broj tinejdžera u svijetu žrtva nasilnika koji dolaze upravo iz kruga “prijatelja” - a žrtve ih zbog toga i ne prepoznaju kao nasilnike. Kako možeš prepoznati maltretira li te tvoja BFF i kako joj se možeš suprotstaviti…

Širi tračeve o tebi! Koliko god se pretvarala da te glupi i neistiniti tračevi koji kruže o tebi ne diraju, to jednostavno nije istina. Povrijeđena si kad ih čuješ željela ti to ili ne, naročito ako znaš da ih je pokrenuo netko za koga si mislila da je osoba od povjerenja. Glasine koje netko pokrene o tebi brzinom munje mogu se proširiti među ljudima koji te poznaju i uništiti ti dobar ugled u društvu, pa čak i ako su totalna izmišljotina! 
Što učiniti? Nemoj se praviti da se ništa ne događa. Definitivno je moraš suočiti s onim što je učinila: tko zna koji je bio njezin motiv? Možda je zbog nečega ljubomorna na tebe. No nemoj nagađati, otvoreno je pitaj zašto je to učinila i zašto joj pričinjava zadovoljstvo kad te povrijedi? No nemoj bjesnjeti: ako ti je zaista htjela nauditi, više će je zaboljeti ako ne budeš reagirala na njezinu provokaciju! 

Iskorištava te! Ona se druži s tobom kad od tebe treba prepisati zadaću, ali čim prestane priča o školi, ti ostaješ sama. Sjediš u školskom hodniku dok se ona s drugim curama pred tobom dogovara što će odjenuti na idući tulum. Ako imaš ovakva iskustva, ti si definitivno žrtva zapostavljanja i iskorištavanja.
Što učiniti? Ako si sigurna da te iskorištava i zanemaruje, moraš odlučiti želiš li je uopće pokraj sebe i vrijedi li se potruditi oko toga prijateljstva. Ako se i dalje želiš družiti s njom, otvoreno joj objasni kako se osjećaš. Ako ni nakon toga ne promijeni svoje ponašanje, zaboravi je! I nemoj misliti da si izgubila svoju BFF jer je, iskreno, nisi niti imala. Naći ćeš novu prijateljicu koja će se prema tebi ponašati kako zaslužuješ. 

Ismijava te pred drugima! U svakom je prijateljstvu određena doza zdrave zezancije dopuštena, čak i poželjna. Tvoja se frendica možda šali na račun tvoje pretjerane urednosti, a ti joj zato vratiš istom mjerom zbog njezina kašnjenja - i to je OK! No kad zafrkavanje prijeđe granicu dobronamjernosti, tada to više nije zezancija. Ako imaš problema s prištićima i svaki se dan u školi moraš suočavati s pogrdnim nadimcima kojima te kiti vlastita frendica - tu nešto ne štima! 
Što učiniti? Već je samo po sebi teško suočiti se s time da ti se netko ruga, a kad to još radi netko tko ti je drag, to je posebno mučno. Najvažnije je prepoznati da njezino ponašanje nije ok. Razgovaraj s njom, objasni joj kako se osjećaš zbog toga i zamoli je da prestane. Možda ona i ne zna kakav učinak na tebe ima njezino ponašanje…