Je li ona prava frendica?

foto: Fotolia

Prava frendica?

Frendologija/ Je li ona prava frendica?

Prava prijateljica je oslonac, rame za plakanje i osoba s kojom ćeš dijeliti dobro i zlo. No znaš li uopće prepoznati i razlikovati iskreno prijateljstvo od lažnjaka? To i nije uvijek lako, ali evo male pomoći… Upoznale ste se i nekako ste s vremenom skužile da se smijete istim forama, da imate slične poglede na svijet, da ne možete jedna bez druge i da vam je lijepo zajedno. Čak imaš osjećaj da je poznaješ oduvijek, a često i požališ što ti nije sestra. Vaše ti je prijateljstvo dragocjeno jer si pomažete savjetima, zezate se, škicate dečke… No sve ide glatko dok nema nevolja. Ali tek kad se pojave problemi, možeš otkriti nečije pravo lice! Nauči zlatna pravila prijateljstva – ako skužiš da ih se i ti i tvoja prijateljica pridržavate, definitivno ste iskrene prijateljice. Ako to nije tako, morat ćete se malo više potruditi…

Dečko je zabranjena zona! U svakom prijateljstvu dođe trenutak kada se trebaš prisjetiti ovoga zlatnog pravila. Možete dijeliti sve, od olovke do kožne jakne, ali dečka nikada! Nemoj dopustiti da neki slatkiš iz škole ugrozi ono što vas dvije imate i što ste tako vrijedno gradile. Ako ti je simpa netko na koga je ona već bacila oko, pomiri se s tim i kreni dalje, naići će već neki drugi zgodni dečkić. Niti jedan frajer nije vrijedan frendice!

Bez glume, molim! U društvu prave prijateljice nikada nećeš morati skrivati svoju pravu osobnost. Ona neće imati ništa protiv da budeš onakva kakva uistinu jesi. Prava frendica shvatit će zašto vrištiš, plačeš ili se smiješ - tješit će te, smijati se s tobom i razgovarati o tvom problemu. Prijatelj je onaj tko zna baš sve o tebi i unatoč tome te još uvijek cijeni.

Nema laganja! Svatko od nas krije neke male bezazlene laži i one u pravilu neće ugroziti niti jedan odnos. Otkriješ li pak da tvoja takozvana prijateljica u svakoj rečenici laže i na taj način gradi iskrivljenu sliku o sebi, vrijeme je da ju suočiš s istinom: reci joj da ne želiš da manipulira tobom i da se vaše prijateljstvo mora graditi na iskrenosti i povjerenju. Uostalom, ako toga nema - možemo li uopće govoriti o prijateljstvu!?

Tajne se čuvaju! Povjerila ti je svoju veliku tajnu. U toj se situaciji od tebe očekuje da držiš jezik za zubima i ne širiš njezinu tajnu po školskim hodnicima ili kvartu. I to pravilo vrijedi koliko god tajna bila sočna i zabavna.

Zajednički trenuci! Ne morate biti zajedno cijeli dan, ali bit prijateljstva jest u zajedničkom druženju. Prava frendica uvijek će pronaći vremena za tebe. Ako nije tako i skužiš da te izbjegava ili pronalazi izgovore da se ne viđate, zapitaj se želiš li uopće s njom ikakav odnos. No, isto vrijedi i za tebe. Naravno, postoje situacije kad se zbog neke više sile nećeš moći držati dogovora, ali tada joj se moraš ispričati i objasniti zašto otkazuješ dogovor.

Primanje i davanje! Prijateljstvo može biti vrlo krhko ako se u njega ništa ne “ulaže”. Zbog toga je važno da u tu vezu daješ jednako koliko i primaš. Naime, prijateljstvo će se održati samo ako obje strane imaju osjećaj da je drugoj strani stalo. Pokaži frendici da ti je stalo do vaših zajedničkih trenutaka i do nje, i ne očekuj ništa manje zauzvrat! Obostrano davanje ključ je uspjeha svakog odnosa, pa tako i prijateljstva.

Ne krši obećanja! Obećati nešto frendici znači pokazati joj da se može pouzdati u tebe. Kad pokažeš da si sposobna zauzeti se za nju, ali i održati obećanje, vaše će se prijateljstvo postupno produbiti. Nikada je nemoj iznevjeriti ili namjerno povrijediti jer bi je mogla zauvijek izgubiti.