Kako proći najškakljivije situacije sa starcima?!

foto: Fotolia

Pronađi zajednički jezik s roditeljima

Obiteljske muke/ Kako proći najškakljivije situacije sa starcima?!

Zapravo ih voliš, ali te većinu vremena izluđuju - uostalom, kao i ti njih! Evo kako ćeš se nositi s njihovim pravilima i zabranama na obostrano zadovoljstvo! S njima živiš pod istim krovom i nekako morate pronaći zajedički jezik. Bolje prije nego kasnije!

Gubljenje živaca!
Oni kažu: 
“Kakav ti je danas bio dan?”
Ti kažeš:  “Što je ovo, policijsko ispitivanje? Zar čovjek u ovoj kući više ne može imati nimalo privatnosti. Zar morate stalno nešto njuškati?”
Oni misle: “Što je s njom? Sigurno joj se nešto događa. Bolje da je od sada malo više držimo na oku.
Rješenje: Budeš li tako bez očitog razloga planula na njih, tvoji će roditelji sigurno pomisliti da nešto nije u redu i da im nešto kriješ. A tada će samo još više zabadati nos u tvoje stvari. Radije duboko udahni i zapitaj samu sebe krije li se iza tog njihova pitanja zaista samo neobavezan razgovor. Uzmi u obzir da je vrlo vjerojatno riječ upravo o tome pa im kratko odgovori nešto u stilu “Super, hvala!” i nabaci osmijeh. To će vjerojatno biti dovoljno da ih skineš s vrata. Ako ne prestanu zapitkivati, smireno im objasni da ti se ponekad zaista ne da čavrljati s njima o nevažnim stvarima i da ćeš im se, ako budeš zaista imala neki veći problem, sama obratiti.

Pasivna agresija! 
Ako si zbog neke odluke svojih roditelja nezadovoljna ili nesretna, radije ćeš je ignorirati nego da otvoreno iskažeš svoje nezadovoljstvo. Na primjer, ako ti se ne sviđa to što petkom moraš biti doma u deset navečer, starcima nećeš prigovoriti zbog toga, no nemaš namjeru niti poštovati njihovu odluku: nazoveš ih i kažeš da ćeš zakasniti sat vremena. Pa, obavijestila si ih, zar ne?
Oni misle: “Postala je tako neposlušna. Testira nas i ne poštuje naše odluke. Više joj ne možemo vjerovati. Pa zar je tako teško gledati na sat?”
Rješenje: Ti ignoriraš roditeljska pravila zato što misliš da su glupa i besmislena, no tvoji starci to ne doživljavaju tako već stječu dojam da si neodgovorna i bezobrazna pa će zbog toga možda postati još stroži. Radije se drži ograničenja koje su ti postavili, ali iznesi svoje mišljenje o tome. Reci im ovako: “Budući da ja moram doći doma pola sata ranije od svih ostalih, uvijek idem sama. Ne bi li bilo bolje i sigurnije da mi produžite izlazak za pola sata pa da idem na kasniji bus sa svim drugim curama?” ili ovako: “Ako tijekom tjedna dođem na vrijeme kući, mogu li barem vikendom dobiti dulji izlazak?”

Šutnja (ni)je uvijek zlato! 
Kad dođeš kući iz škole, obično samo produžiš u svoju sobu, zalupiš vratima bez ikakvog obraćanja ikome od ukućana. Ako te starci ipak nekako prisile da večerate zajedno, bezvoljno ćeš sjesti za stol, ali nećeš prozboriti ni riječ, niti ćeš ikoga pogledati u oči. 
Oni misle: “Oh, pa kad je to naša mala brbljivica izgubila dar govora? Zašto se tako čudno ponaša?”
Rješenje: Možda su te nečim naljutili ili si jednostavno odustaala od nade da će te vlastiti roditelji ikad razumjeti. I budući da vikanje i svađanje nikada ne urode plodom, odlučila si šutjeti zauvijek i biti nadurena do smrti. Hm, time nećeš postići baš previše. Radije duboko udahni, i kad budete svi zajedno, započni razgovor o tome što te zaista muči. Reci nešto poput: “Nisam sigurna kako da vam to kažem, ali....” Uz malo sreće, saslušat će te i potruditi se da zajedničkim snagama pronađete rješenje koje će svima odgovarati. 

Škola je za luzere!
Možda voliš brbljati pod nastavom ili si uvjerena da je pisanje domaćih zadaća čisto gubljenje vremena. No kad tvoji starci doznaju za tvoje minuse u školi, situacija se komplicira....
Oni misle:   “Ona je tako nerazumna!” ili “Time samo šteti sebi, a nije toga ni svjesna!” ili “Ako tako nastavi, upropastit će si budućnost!”
Urazumi se i shvati već jednom da je škola početna točka tvoga budućeg života i da je jako važno biti školovan. Dobre ocjene, pisanje zadaća, koncentracija na nastavi... sve ti to pomaže da što bolje savladaš gradivo i da na kraju uspješno završiš školu, a nakon toga i fakultet. A to je važan preduvjet da jednog dana nađeš dobar posao koji će ti omogućiti sretan i lagodan život. Dakle, što god ti starci prigovaraju u vezi škole, u pravu su. Tu se nemaš što s njima raspravljati! Zapamti da njima ne trebaju tvoje dobre ocjene, ali tebi će biti i te kako potrebne!

“Ne, ne i ne!” uvijek je tvoj odgovor
Na bilo koje pitanje, zahtjev ili uslugu koju starci od tebe zatraže tvoj je odgovor isti: Ne! Od tebe jednostavno ne mogu dobiti nikad ništa.
Oni misle: “Zašto nas naše dijete toliko mrzi? Više ne možemo završiti najobičniju rečenicu, a da nam ona ne odgrize glavu!”
Što više budeš govorila NE, to će tvoje odbijanje postati manje učinkovito. Budeš li odbijala baš svaku sitnicu koju od tebe zatraže bez ikakvog pravog razloga, već samo zato da im se suprotstaviš, više te neće shvaćati ozbiljno kad zaista budeš imala neki razlog. Postaneš li fleksibilnija prema njima, to bi ti se moglo isplatiti. Pomogneš li im tijekom tjedna oko kućanskih poslova ili odlaska u trgovinu, vjerojatno će biti susretljiviji kad ti od njih budeš nešto tražila: na primjer, da te oslobode čuvanja mlađeg brata u subotu navečer kad tvoja BFF sprema veliki tulum.