Hm, ne znam kako da joj kažem...

Foto: Shutterstock

Možeš biti iskrena, a da je ne povrijediš...

Ti & ona/ Hm, ne znam kako da joj kažem...

Svoju najbolju frendicu voliš najviše na svijetu. No to ne znači te nešto ne smeta u vezi s njom. Kako ćeš joj to reći? Postoji li bezbolan način da joj kažeš što te muči i može li vaše prijateljstvo preživjeti dobronamjernu kritiku? Može ako upotrijebiš prave riječi jer upravo su iskrenost i otvorenost ono po čemu površno poznanstvo razlikujemo od pravoga prijateljstva. Evo kako joj trebaš pristupiti u kojoj situaciji...

 

Nosi dosadnu odjeću!

Važno je da izbjegneš izravnu kritiku! Nikako nemoj reći nešto poput: "Ja sam uvijek super odjevena, a pogledaj sebe!?" Radije postupi ovako: prije sljedećeg tuluma pozovi je k sebi doma i isprobajte krpice iz tvog ormara! Kad padne dobitna odjevna kombinacija, samo joj reci: "Ovo ti stoji puuuno bolje nego meni! To jednostavno moraš odjenuti večeras." Ili otiđite zajedno u shopping. Ako ona odabere nešto u čemu zaista izgleda loše, namigni joj i slobodno direktnije reci: "To možeš obući kad ideš k baki na ručak." Ako te pita zašto ti se njezin stil ne sviđa, jednostavno joj reci: "To nije baš ono što bih ja odjenula za tulum."

 

Dečko joj je bez veze!

Ponajprije imaj na umu da je ljubav slijepa. A drugo, čak ni najgoroj neprijateljici ne možeš reći da joj je dečko totalni idiot. Zašto bi to, dakle, učinila frendici do koje ti je stalo? Savjetujemo ti da joj što nježnije daš do znanja da ti s njim nikada ne bi mogla biti na istoj valnoj duljini. Reci joj da izgleda veoma zaljubljeno i pitaj je što joj se na njemu toliko sviđa. Ako te pita zašto te to zanima, možeš joj reći da tebi baš nije nekako poseban - ali da, naravno, ne mora ni biti jer je njezin dečko, a ne tvoj. Bilo bi grozno kad bi nam se svima sviđao isti tip dečka, zar ne?

 

Na tulumima se čudno ponaša!

Ne sviđa ti se što tvoja frendica baš na svakom tulumu završi pijana i što sjeda u krilo svakom dečku preko čije se noge spotakne. Najbolje je da se prije tuluma dogovorite da ćete paziti jedna na drugu. Ako joj se dogodi neka neugodna situacija ili ako zamijetiš da je u opasnosti, pokušaj je nježno izvući iz problema rečenicom: "Treba mi svježeg zraka, mogle bismo malo izići van!" Tako ćeš joj biti potpora, a ona neće imati osjećaj da je osuđuješ.

 

Ne miriše dobro!

Vrlo škakljiva tema. Oprezno s kritiziranjem jer bi se zaista mogla uvrijediti. Sljedeći put kad se nađete, donesi joj svoj omiljeni gel za tuširanje ili dezić pa joj reci: "Jučer sam ovo otkrila. Tako dobro miriše na med i mlijeko, jednostavno sam ti to morala donijeti da isprobaš. Svakako će ti se svidjeti!"

 

Uvijek priča o istome!

U ovom slučaju možeš biti iskrena i otvorena, ali na simpatičan način. Kad po stoti put krene po istoj temi, reci joj: "Stop! To si mi već tisuću puta ispričala. I jednako smo toliko puta riješile taj problem. Ili ima možda nešto novo u vezi s tim?" Zacijelo će skužiti da imaš pravo i promijeniti temu.

 

Neprestano od tebe posuđuje novac!

Kao i pri svakoj drugoj kritici, važno je da to izvedeš diskretno i taktično. Inače će tvoja sugovornica odmah krenuti u protunapad, a to vas nikamo neće odvesti. Najbolje će biti da je, kad idući put zatraži pozajmicu, odlučno odbiješ: "Hej, ne mogu ovaj put. Uvijek sam bila velikodušna i rado ti posuđujem kad mogu. Ali i moj je džeparac ograničen. Sorry."

 

Nepouzdana je!

Ako je tvoja frendica jedna od onih koje nešto posude, a onda to nikad više ne vrate, moraš se zaštititi. To pak ne znači da joj to moraš reći pred drugima i osramotiti je. Kad sljedeći put nešto bude tražila od tebe, jednostavno reci: "Više ne posuđujem svoje stvari. Nemam s tim dobra iskustva i ne namjeravam ostati bez svega zato što su drugi prezaboravni."

 

Neprestano ti je za petama!

Ako ti frendica neprekidno visi za vratom, morat ćeš poduzeti nešto konkretno. Iako ti to neće biti lako, moraš biti izravna: "Hej, dogovorila sam se s XY. Nemoj se ljutiti, ali dogovorili smo se da idemo same." Zacijelo neće biti oduševljena. Možda će biti i malo ljuta, ali mora to prebroditi. Dobro će joj doći da razmisli o tome da se ubuduće malo brine sama za sebe i pusti da katkad nešto napraviš i bez nje.

 

Na meti je tračeva!

Jasno je da bi joj htjela reći ako se o njoj nešto loše priča. No ne čini to! Jer time problem ne bi riješila, a ona bi se grozno osjećala. Bolje je da otkriješ tko širi tračeve i krivcima izravno kažeš da je dosta tih gluposti. Tako ćeš dokazati da si prava frendica.