Help! Ne mogu se naspavati!

Foto: Fotolia

Tinejdžerima treba više sna...

Z... z... z.../ Help! Ne mogu se naspavati!

Stalno si umorna i nikako da se probudiš dobre volje? Pomoći ćemo ti da se napokon naspavaš...

Školske brige, testovi, ljubavni problemi... zbog svega toga loše spavaš i gubiš dragocjene minute sna. Loš san uopće nije bezazlen problem: osim što, kad si nenaspavana, izgledaš kao zombi, to može prilično loše utjecati na tvoje raspoloženje, koncentracju, pamćenje. Svatko bi od nas trebao uloviti dovoljno sna, a ako sama ne znaš kako to ostvariti, evo male pomoći...

 

Ah, taj stres!

Pitanje koje si vjerojatno najčešeće postavljaš: zašto ne mogu zaspati ako sam umorna? To što si umorna i iscrpljena, ne znači da ti je tijelo spremno za odmor. Znaš onaj osjećaj kad znaš da oko tebe vreba neka opasnost pa si cijela napeta i streseš se i na najmanji šum? E, u takvom je sličnom stanju tvoje tijelo kad odeš u krevet prepuna briga. Kad si pod stresom zbog sutrašnjeg testa ili ispitivanja, tvoje tijelo luči kemijske spojeve poput kortizola i adrenalina koji te drže budnima. Tijelo ti jednostavno ne dopušta da se opustiš dok je "opasnost", u ovome slučaj test, još uvijek na vidiku.

 

U borbu za san!

OK, sad, kad znamo da su krive kemikalije u tijelu, što se može napraviti? Stručnjaci tvrde da ipak postoji način da se barem donekle pobijedi problem nesanice. Osim stručnih terapija, koje se koriste u ljudi koji imaju kroničnu nesanicu, u rješavanju stresa prije spavanja može pomoći određana rutina koju treba provoditi prije svakog odlaska u krevet. Ponavljanje takve određene rutine kroz tri do četiri tjedna može dovesti tvoj mozak u stanje da "nauči" zaspati za destek minuta nakon što legneš u krevet. Evo od čega bi se trebala sastojati rutina:

* Jedan sat prije spavanja

Razmisli dobro što točno uzrokuje stres zbog kojeg ne možeš spavati. Zapiši to na papir, malo promisli o tome, a onda papir pospremi u ladicu, a misli potjeraj iz glave. I o tome više nemoj razmišljati.

* 45 minuta prije spavanja

Sada treba početi postupak opuštanja koji će te dovesti do sna. To može uključivati meditaciju koja će odagnati negativne misli iz tvoje glave, jogu, istezanje, čitanje i slušanje opuštajuće glazbe. Izaberi dvije do tri stvari od navedenog i prakticiraj ih svake večeri.

 

Ovo trebaš izbjegavati!

* Razgovor i razmišljanje o strašnim stvarima, svjetskim tragedijama, prepričavanje horor-filmova...
* Buljenje u elektroničke gadgete: tv, laptop, mobitel... svjetlo ekrana posebno negativno utječe na spavanje, zato ih gasi sat vremena prije spavanja.
* Kava, energetski napitci, čajevi i bilo što s kofeinom i teinom samo će te još više razbuditi...

Znaš li i...

* Kad si umorna i nenaspavana, puno teže upijaš informacije: one čak ne uspiju doći ni do tvoje kratkotrajne memorije, a kamoli do dugoročnog pamćenja...
* Tinejdžeri trebaju više sna nego odrasli. Zato slobodno obavijesti roditelje da te moraju pustiti da se bar vikendima dobro naspavaš! Osobama između 13 i 18 godina savjetuje se devet sati sna.