Help! Imam frku s frendicom!

Foto: Shutterstock

Posvađane? Ma sve se može riješiti...

Frendologija/ Help! Imam frku s frendicom!

 Iako su nam sve na svijetu, s njima je ponekad neizdrživo: no kad je frka s BFF na pomolu, to ne mora značiti i kraj prijateljstva. Svaka se situacija može riješiti...

Nema ljudskog odnosa u kojemu nema sukoba. Sigurno si to već bezbroj puta osjetila na svojoj koži. Kada s frendicom provodiš puno vremena, doživljavaš kojekakve situacije: hoćeš-nećeš, netko će nekome stati na žulj, pogrešno postupiti, nešto krivo reći... A ako zajedno provodite cijele dane, počet ćete si ići na živce, kad-tad. Osim toga, cure su osjetljive, promjenjiva raspoloženja i, iskreno, prirodno svadljive, pa su frke među frendicama vrlo česte. I što sad: hoćeš li radije riješiti bezveznu svađu ili trajno izgubiti frendicu? Ovo prvo, svakako! Ako ne znaš kako, dobro pročitaj i još bolje usvoji ove savjete.

Kad se BFF ljuti na tebe...

Ispričaj se!
Ako si kriva, na tebi je da popraviš situaciju. Bilo da si je uvrijedila bezobraznim komentarom ili je ona pomislila da si nešto napravila ili rekla, a riječ je o nesporazumu, progutaj ponos i ispričaj se. Čak i ako misliš da si nedužna ili pogrešno shvaćena, puno manje će te koštati iskrena isprika i objašnjavanje situacije, nego veliki sukob i tjedni durenja.
Kad jednom naučiš reći "Oprosti", puno će ti biti lakše. Nemoj misliti da time gubiš ponos, naprotiv, pokazuješ osobinu prave prijateljice.

Napiši što osjećaš!
Pomisao na sladunjave srcedrapateljske razgovore ispunjava te i paralizira? Ništa zato, možeš se izraziti i na papiru (ili u mailu, osobnoj poruci na Fejsu, WhatsAppu ili Viberu...). Napiši što ti je na duši, objasni joj za što se smatraš krivom, kako bi voljela da si drukčije postupila, da tražiš oprost i novu priliku. Ako joj je stalo, upalit će. Osim toga, svaki put kad dođe do nove svađe, a kriva bude frendica, ona će se sjetiti tvoje geste i vjerojatno učiniti isto.

Zasluži ispriku!
Neke cure obožavaju dobivati darove i, iako to zvuči pomalo materijalistički, pokušaj frendicu malo podmititi, kako bi je omekšala. Kupi joj nešto što već dugo želi, nastoj pogoditi njezin ukus, daj si truda. Naravno, nije OK kupovati nečiju naklonost, ali znak pažnje kojim želiš pokazati da ti je stalo do nje sasvim je u redu. Možeš na primjer i sebi i njoj kupiti narukvicu sreće sa simboličnim natpisom. Stoje desetak kuna, a kad joj pokloniš njezinu i pokažeš da i ti imaš takvu, evo novoga načina da se zbližite.I kada se ti ljutiš na BFF...

Ispucaj se!
Kako je samo mogla, bezobraznica jedna... Jedino o čemu možeš razmišljati jest kako je kazniti i pokazati koliko te povrijedila i naljutila. Nemoj! Radije se ispuši negdje drugdje, idi na trčanje, izviči se na nekom osamljenome mjestu, izbaci bijes iz sebe. Ali ne na frendicu koja te naljutila, to će samo produbiti sukob i poslije će ti biti žao, a štetu ćeš teže popraviti. Kada se smiriš, dopusti joj da se ispriča i objasni ti svoje viđenje situacije.

Ostani mirna!
Iako ti iz ušiju suklja para od bijesa, razmisli - je li te frendica namjerno zaribala ili te povrijedila nekim brzopletim i nepromišljenim postupkom. Na ljude se puno teže ljutiti kad ih razumiješ. Primijeni to na frendicu. Ako te namjerno povrijedila, otpili je, ali ako je sve samo nepromišljenost, smiri se i daj joj šansu. No otvoreno joj reci što te pogađa i što ne misliš tolerirati. Ako joj je stalo do tvojih osjećaja, a ne samo do toga jeste li u svađi ili ne, uvažit će tvoje riječi...

Našali se!
To ti se, kad si ljuta i povrijeđena, čini kao nemoguća misija, ali pravi je lijek. Kada se osjetiš poniženom ili izdanom, dodaj ironičan komentar na svoju situaciju. Zvuči nemoguće, ali dio će ljutnje iščeznuti, a frendica koju time nasmiješ zažalit će što te povrijedila. Smijeh je lijek! Važno je da ne glumiš povrijeđenu princezu na zrnu graška, već da jasno pokažeš što te zasmetalo, ali i da budeš spremna oprostiti.