Help! Imam frendice koje to baš i nisu..

Foto: Fotolia

Bez nekih "prijatelja" bit će nam puno bolje...

Prepoznaj (ne)prijatelje!/ Help! Imam frendice koje to baš i nisu..

Razmisli malo kako se ponašaju cure koje smatraš prijateljicama i odluči koje od njih trebaš zadržati u svom životu, a kojih se možda bolje riješiti...


♦Copy-paste frendica

Kakva je?
Ovo je frendica koja te oponaša baš u svemu. Odijeva se poput tebe, sluša glazbu koju ti slušaš i obožava sve tvoje omiljene glumce. Uvijek pokupi tvoje fore i kao da u svemu pokušava biti ti! Već ti je pomalo dosadilo imati uz sebe svoga klona umjesto prijateljice...

Koji je njezin problem?
Ona je nesigurna u sebe i kronično bez samopouzdanja. Vjerojatno proživljava neku vrstu krize identiteta zbog čega u tebi vidi model koji želi oponašati. Vjerojatno to ne čini iz zlobe, već iz očaja...

Što učiniti?
Pokušaj joj objasniti da se prestane ponašati poput mlađe sestre kojoj si uzor. Ima pravo na vlastiti ukus, stavove, a time i vlastite pogreške. Možda nije loša osoba, ali - ne treba ti dvojnica!

♦Priljepak frendica

Kakva je?
Ona je gora od najposebnijeg dečka na svijetu. Stalno od tebe nešto zahtijeva i moraš joj biti sto posto posvećena. Kada odeš nekamo bez nje, smrtno se uvrijedi i doživi to kao izdaju.

Koji je njezin problem? 

Nema vlastite interese pa sve svoje vrijeme želi provesti s tobom. Ponaša se kao prtljaga, nameće ti grižnju savjesti ako je izostaviš iz svojih planova. Ova je cura zapravo manipulatorica i uz nju se uopće ne osjećaš ugodno.

Što učiniti?
Skupi hrabrost i reci joj sve što ti je na duši. Kad te idući put počne daviti,reci joj da želiš (i moraš) biti sama.

 

♦Osvjačica tuđih dečki

Kakva je?
Čim se u društvu pojavi zgodan dečko, evo nje, trepće i koketira na sve strane. Pa čak i ako je dečko zauzet. Nije joj problem upucavati se dečku tvoje sestre, frendice ili čak tvojoj simpi! Ona jednostavno obožava flert i zove te da ideš s njom van jer zna da imaš brata koji ima frendove..

Koji je njezin problem?
Ovoj curi služiš samo kao sredstvo pomoću kojeg dolazi do svoga stvarnog cilja: do dečka s kojim će flertati. I njen je problem kriza identiteta, 

Što učiniti?
Ovakva ti frendica zaista ne treba. Možda i je zanimljiva u društvu, no iskorištava te. I vjerojatno je ne želiš blizu kad si s dečkom do kojeg ti je stalo.

 

♦Frenidica iskorištavalica

Kakva je?
Posuđuje tvoje bilježnice, prepisuje od tebe zadaću, nosi tvoje krpice... Ako si solo doma, nagovara te da napraviš tulum samo da bi se ona dobro provela. Već si joj nekoliko puta ustupila dio svoga džeparca jer je ona, eto, svoj već potrošila pa joj je nedostajalo za sendvič...

Koji je njezin problem?
Ova je cura oličenje sebičnosti i koristoljublja. S tobom se druži jer si joj praktična i omogućuješ joj stvari koje si inače ne bi mogla priuštiti. Okrutno, ali istinito.

Što učiniti?
Prestani joj činiti usluge. Kada zatraži nešto od tebe, jasno reci - "Ne dolazi u obzir!" I točka!

 

♦Frendica tračerica

Kakva je?
Prilično ste bliske prijateljice i znate sve jedna o drugoj. No problem nastaje kad ste u većem društvu jer joj tada nije ni najmanji problem pred svima te osramotiti samo kako bi ona ispala faca. Hmmm...

Koji je njezin problem?
Nije da te ne voli, ali ima preveliku želja za dokazivanjem u društvu. Toliko žudi za pažnjom da uopće ne razmišlja o tuđim osjećajima.

Što učiniti?
Iako bi joj najradije uzvratila istom mjerom i osramotila je pred ekipom, pokušaj se suzdržati. Radije ju počni izbjegavati i shvatit će poruku.

 

♦Superstar frendica

Kakva je?
Ona je kraljica svemira i svi su drugi manje važni od nje. Sve što drugi ljudi rade i govore, mora njoj ići u prilog. A i ti si ta od koje očekuju hvalospjevi...

Koji je njezin problem?
Ona je jednostavno sama sebi centar svijeta i uvjerena je da sunce ne bi izlazilo da nje nema. Od svakoga očekuje da joj ugađa i ne pada joj na pamet napraviti nešto za druge.

Što učiniti?
Ignoriraj njezina zanovijetanja i ubrzo će potražiti novoga podanika.

 

♦Lažljivica na kvadrat

Kakva je?
Cura laže kad zine. Od svega što kaže treba oduzeti barem polovicu. Njezina je misija stvarati iluziju o sebi i svome navodno ludom životu. A kada je uhvatiš u laži, izmotava se na sve moguće načine.

Koji je njezin problem?
Vjerojatno žudi za svim stvarima o kojima laže, nedostaje joj uzbuđenja u životu pa ih mora izmisliti kako bi stvorila privid nečega posbenog. No svojim lažima vrijeđa tvoju inteligenciju i pokazuje koliko te malo poštuje.

Što učiniti?
Otvoreno joj reci da njezinim pričama ne vjeruješ, ali da bi ih možda mogla prodati kao scenarij za neki hollywoodski film.

 

taylor swift friendship music television sexy

 

 


S druge strane, prava frendica je...
Ona kojoj možeš sve reći!
Njoj ćeš ispričati i nešto na što nisi nimalo ponosna, priznat ćeš joj ako ti se potajno sviđa sestrin novi dečko ili ako si mami lagala o ocjenama. Ključna je riječ povjerenje! Naravno, ne moraš joj reći baš sve, ali super je osjećaj da joj i to možeš reći ako baš želiš…

Ona koja ostaje kad svi drugi odu!
Ona te zove deset puta dnevno kad si bolesna? Brani te pred drugima kad napraviš glupost? Znaš da će ti u četiri oka uvijek reći svoje iskreno mišljenje: upozorit će te ako nisi u pravu ili ako ti je novi ruž za usne katastrofalan.

Ona koja plače kad ti plačeš!
Ona će te držati za ruku i tješiti tvoje slomljeno srce. Pa čak i ako je tog trena mogla biti na spoju s najzgodnijim dečkom na školi, tvoji joj problemi moraju biti na prvome mjestu. I naravno, ti ćeš joj to vratiti.

 

 

Maja Jeić