Crvena kao paprika? Nikad više!!!

Vodič za sramežljivice/ Crvena kao paprika? Nikad više!!!

 

Koliko ti se puta dogodilo da u najkritičnijem trenutku izgubiš pribranost i zacrveniš se kao semafor? Milijun? Onda je ovaj vodič baš za tebe...

Kako preživjeti... SUSRET SA SIMPOM?

Kad razgovaraš s frendicom, osjećaš se najopuštenijom na svijetu. Ali čim u kadar uđe ON, jezik ti se ukoči, dlanovi oznoje, a obrazi pocrvene kao semafori. Zašto? Razlog je jednostavan: kemija. Tu, na žalost, nije riječ ni o jednoj kemijskoj formuli koju si učila u školi, nego o onoj od koje hormoni potpuno pomute razum. Zato trebaš unaprijed odrediti plan ponašanja kako ne bi zbunjeno zurila u njega kao tele u šarena vrata.
Cool savjet:
Odmah si napiši nekoliko natuknica koje ćeš ispucati kao iz topa idući put kad se sretnete. Evo što ti može poslužiti:
* Kad ga vidiš, pozdravi ga.
* Ležerno pohvali neki dio odjeće koji nosi.
* Pitaj ga može li ti posuditi bilježnicu iz povijesti da prepišeš bilješke koje si propustila..
* I nemoj se odmah hvatati za glavu ako razgovor zapne. Veća bi pogreška bila da se uopće nisi usudila ništa niti pitati.

Kao preživjeti... ODLAZAK NA TULUM?


Dok svi tvoji frendovi jedva čekaju subotu kako bi otišli na neki dobar tulum, ti je baš zato mrziš iz dna duše. Čim dođeš u prostor pun novih ljudi, odmah tražiš siguran kut u koji ćeš se sakriti i iščekivati da netko kaže "Idemo doma?" Nećeš vjerovati, ali tulumi nisu zamišljeni kao mjesta za mučenje, nego za uživanje, a u to bi se mogla i sama uvjeriti kad bi se samo malo opustila!
Cool savjet:
Prva vještina koju moraš istrenirati kako bi se opustila pri upoznavanju jest čavrljanje. Dakle, uvodna spika o svemu i svačemu koja će vas dovesti do neke zajedničke teme. Ta se vježba ponovno sastoji od nekoliko jednostavnih koraka koji će te osloboditi te neugodne knedle u grlu.
* Razmisli o tome što te zanima, koji su tvoji hobiji, koje sportove i filmove voliš gledati.
* Na idućem tulumu zaboravi kutove! Što god da se dogodi, moraš ostati u društvu. Potraži frendicu, stani uz nju i pozorno slušaj koja je tema razgovora.
* Uči od onih koji se snalaze bolje od tebe. Ako drugi razgovaraju o nogometu, izgledaj kao da te tema zanima i povremeno kimni glavom ili nešto prokomentiraj.
* Započni razgovor komplimentom. I najtvrđi frajeri tomu ne mogu odoljeti.

 

Fotolia 119415522 Subscription XXL

 

Kako preživjeti... PROZIVKU U RAZREDU?


Danas je dan D. Profa ispituje povijest, i to gradivo od stoljeća sedmog, i svi pokušavaju smisliti neki dobar razlog zbog kojeg baš danas nisu spremni za odgovaranje. Metodom slučajna odabira otvara se imenik. Čak i prije nego što je profesorica zaustila prezime najvećeg nesretnika, ti si znala da će biti baš tvoje. I dok se razredom prolomio uzdah olakšanja, tebi je sva krv udarila u obraze i najradije bi propala u zemlju od neugode. Ali ne zato što nisi učila, nego stoga što su svi pogledi sada uprti u tebe.
Cool savjet:
Iako misliš da svi jedva čekaju tvoju blamažu, u razlogu zbog kojeg cijeli razred bulji u tebe nema zlobe. Svakomu je stalo da znaš što više kako bi te profa što duže ispitivala. Dakle, iskoristi svoje znanje u vlastitu korist - možda zaradiš dobru ocjenu, a potroši li profa na tebe dovoljno vremena, nekoga ćeš spasiti od jedinice i postat ćeš heroj razreda!

Kako preživjeti... SUSRET SA STRANCEM?


Svakoga dana na ulici, u tramvaju ili u prodavaonici susrećemo nepoznate ljude od kojih neki i nisu baš susretljivi. Pa kad netko sramežljiv poput tebe naiđe na bahata stranca, koji mu bezobrazno odbrusi, to može biti popriličan napad na tvoje samopouzdanje. Ipak, upravo su to situacije na kojima ga treba graditi. Jer, u usporedbi s ozbiljnim neugodnjacima, u kojima se možemo naći s nama važnim ljudima, nezgodan trenutak s potpunim strancem običan je mačji kašalj i dobra prilika za vježbu.
Cool savjet:
Kad želiš nešto kupiti, uvijek imaj na umu da prodavači žive od toga hoće li ti to uspjeti prodati. Dakle, kupuješ li cipele, slobodno isprobaj sve brojeve i modele koje želiš. Ako si se pak izgubila, skupi hrabrosti i prvog prolaznika koji ti se učini simpatičnim zamoli da ti pomogne. Jer, svakako je bolje pitati nego besciljno satima lutati. Ukratko, samopouzdanje se neće izgraditi samo od sebe: treba ga trenirati dok ti ne postane ugodna navika.