Tvoje prijateljice - tvoje mučiteljice?

foto: Fotolia

Ako te gnjave, nemoj šutjeti o tome!

Bullying/ Tvoje prijateljice - tvoje mučiteljice?

Možda te prijateljice ne tuku i ne čupaju za kosu, ali to ne znači da nisi njihova žrtva - možda te maltretiraju a da toga nisi ni svjesna… Okreni se malo oko sebe - imaš li i u svome društvu frandice-vještice? One su zle, bezosjećajne i namjerno čine sve kako bi nekoga povrijedile. Gotovo polovica tinejdžera u svijetu žrtva je maltretiranja, i to u krugu svojih “prijatelja” - a zbog toga ih i ne prepoznaju kao nasilnike. Evo koji su najčešći oblici verbalnog nasilja među frendovima i frendicama i kako im se možeš učinkovito suprotstaviti…

 

Ako te… ismijavaju pred drugima

U svakom je prijateljstvu određena doza zdrave zezancije dopuštena, čak i poželjna. Tvoja se frednica možda žali na račun tvoje pretjerane urednosti, a ti joj zato vratiš istom mjerom zbog njezina vječnog kašnjenja na dogovore - i to je OK! No kad zafrkavanje pređe granicu dobronamjernosti, tada prerasta u maltretiranje. Ako imaš problema s prištićima i svaki se dan u školi moraš suočavati s novim pogrdnim nadimcima koje ti daju vlastite frednice - tu nešto ne štima!

  • Što učiniti?

U ovoj teškoj situaciji dva su problema: moraš se suočiti s time da ti se netko ruga, a nakon toga trebaš još prihvatiti činjenicu da to radi netko tko ti je drag. Najvažnije je da prepoznaš da se radi o maltretiranju, da prihvatiš da ti se događa nešto što nije u redu. Kada to učiniš, vrijeme je za suočavanje s nasilnicima - razgovaraj s prijateljicom koja te ismijava, objasni joj kako se osjećaš zbog toga i zamoli je da prestane. Možda ona ni ne zna kakav učinak na tebe ima njezino ponašanje… 

 

Fotolia 115806810 Subscription XXL

 

Ako te… ignoriraju i zapostavljaju

Tvoje se prijateljice druže s tobom kad od tebe trebaju prepisati zadaću, ali čim prestane priča o školi, ti ostaješ sama. Sjediš tužna u školskom hodniku dok se one pred tobom hihoću i dogovaraju što će odjenuti na idućem tulumu - na koji ti nisi ni pozvana! Ako se i tebi dogodilo ovako nešto - ti si definitvno žrtva zapostavljanja i iskorištavanja. 

  • Što učiniti?

Ako si sigurna da te iskorištavaju i zanemaruju, moraš donijeti odluku želiš li uopće takve osobe u svome društvu i vrijedi li se potruditi oko toga prijateljstva. Ako se i dalje želiš družiti s njima, odaberi najsimpatičniju osobu iz društva zlih cura i objasni joj kako se osjećaš. Ona će ti pomoći da se ponovno uklopiš u društvo, a ako taj plan ne uspije - zaboravi na njih. Naći ćeš nove prijateljice koje će se prema tebi ponašati kako zaslužuješ.

 

 Ako… o tebi šire laži

Koliko god se pretvarali da nas glupi i neistiniti tračevi koji kruže o nama ne diraju -  to nije sitina. Povrijede nas željeli mi to ili ne, naročito ako znamo da ih je pokrenuo netko za koga smo mislili da je osoba od povjerenja. Glasine koje netko pokrene o tebi brznom munje mogu se proširiti među ljudima koji te poznaju i uništiti ti dobar ugled u društvu pa čak i ako su totalna izmišljotina!

  • Što učiniti?

Praviti se da se ništa ne događa gotovo je nemoguće u ovakovoj situaciji. Pronađi osobu s kojom ćeš razgovarati o svom problemu, ali neka to bude netko tko je izvan kruga tvojih bliskih prijatelja i tko nije upleten u situaciju: roditelji, profesor, psiholog…I još nešto: nemoj napasti osobe koju su pokrenule glasine niti se pokušavati opravdati za nešto što nisi kriva.  Tvoje će zlobnike više zaboljeti ako ne reagiraš na njihove provokacije!