Bez straha, molim!

foto: Fotolia

I ti možeš nadvladati strah!

Osobno/ Bez straha, molim!

Jedan od najstrašnijih osjećaja koji nas mogu zahvatiti jest - strah! Kad se bojimo, više nismo u stanju racionalno razmišljati, a naše su emocije izvan kontrole. Pokušaj pobijediti svoje strahove. Možda ti ovih nekoliko malih savjeta budu od velike pomoći. Samo hrabro!

Time-out! Kad te ulovi strah, počni polako disati: što sporije udahni i onda izdahni kako bi na taj način što bolje opustila svoje tijelo. 
Nije kraj svijeta! Zaista, zapitaj se što je najgore što ti se može dogoditi u dotičnoj situaciji koja ti ulijeva strah? Ako je u pitanju test iz matematike, spoj ili pak neki ozbiljan razgovor s roditeljima, što god da se dogodi, ostat ćeš živa – i ti i ljudi oko tebe. Zamisli kakav bi bio najgori scenarij i što nakon toga? Na primjer, ako dobiješ jedinicu iz matematike, možeš li je ispraviti? 
Samo polako! Ne očekuj da ćeš svoj strah svladati preko noći. No već su i mali koraci značajni! Na primjer, ako se bojiš mraka, ne očekuj da ćeš odjednom bez problema trčati po ulici bez rasvjete. No ako uspiješ ući u haustor i doći do prekidača za svjetlo, a da ne dobiješ napadaj, i to je već nešto! 
Podijeli s drugima! Možda tvoji roditelji i prijatelji ne znaju s kakvim se strahovima suočavaš. Razgovaraj s njima, uputi ih u ono što te muči kako bi i oni znali kako se ponašati i kako ti eventualno mogu pomoći!