Stripovi u filmskim ekranizacijama

profimedia

OD CRTEŽA DO VELIKOG PLATNA / Stripovi u filmskim ekranizacijama

Citat "S velikom snagom dolazi velika odgovornost" koji je izgovorio ujak Ben mladom Peteru Parkeru postao je svojevrsna nit vodilja u filmskoj industriji. Naravno, pričamo o Spider-Man franšizi, najuspješnijoj adaptaciji stripovskog super junaka koji je pokorio i filmska platna.

Plod nevjerojatne mašte Stana Leeja, Spider-Man se pojavio kao stripovski heroj još davne 1962. godine i od tada uveseljava i velike i male. Oduševljenost pomalo šmokljastim likom koji radi kao fotograf, ali paralelno se bori protiv kriminala i zločinaca stvorio je i pravi Spider-Verse, poseban univerzum u kojem mogu uživati svi obožavatelji Čovjeka Pauka.

profimedia 0395646058

Naravno, sve je započelo stripom, ali danas je upravo filmska industrija ta koja crpi inspiraciju iz kultnih crtanih heroja i oživljava ih na velikim platnima, ali u čemu je točno kvaka?

Pokojni Stan Lee je uvijek govorio kako je jedna od stvari koja je toliko privlačna čitateljima kod Spider-Mana uvijek bila - maska. Svatko se mogao poistovjetiti s njime i bilo tko može biti pod maskom, bez obzira na dob, rasu i spol.

profimedia 0399978172

Popularnost Spider-Mana rasla je nevjerojatnom snagom, čak su se počele proizvoditi i kultne Campbell juhe s njegovim likom, a crtane serije, animirani i igrani filmovi u ovom su junaku pronašli savršenu ravnotežu, ali i mogućnost poigravanja Spider svijetom i njegovom raznolikošću.

Upravo tom tematikom se bavi i najnoviji animirani film koji možete pogledati u kinima: Spider-Man, novi svijet.

profimedia 0398889854

Tematika filma bavi se potpuno novim Spider-Man svijetom u jednoj drugačijoj priči od one na koju smo navikli. Film nam postavlja neke nove granice i tjera nas da preispitamo baš sve što smo do sada znali od Spider-Manu. U priču nas uvodi tinejdžer iz Brooklyna – Miles Morales koji nam otkriva neograničene mogućnosti Spider-Man svijeta, ali i da – nije sam.

Franšiza koja nas oduševljava već toliko dugo još jednom je pokazala vrhunski sadržaj, a nas zanima samo jedno – jeste li spremni za toliku odgovornost?