Stres i lupanje srca

foto: Fotolia

Sigurno nije ništa strašno...

Tijelo/ Stres i lupanje srca

Pitanje/ Možda će se vama ovo  učiniti totalno glupim, ali meni nije nimalo.  Naime, problem je u tome što se, ne znam kako bih to opisala, uznemirim, uzbudim kad sam posve smirena! Npr. legnem navečer i taman kad tonem u san, srce mi počne ubrzano kucati… Ili: kod kuće sam, opuštena, mirna, a ono mi odjednom  počne tući ”100 na sat”, iako pritom ne razmišljam ni o kakvom problemu, ne sjetim nijednog superzgodnog  dečka ili nečeg sličnog... To me strahovito nervira, a često mi se događa. Ne znam više što ću, totalno mi je čudno što me u stanju mira obuzima potpun kaos. Help!
§ara

Odgovor/ Za početak, najbolje bi bilo da odeš k liječniku, koji će isključiti tjelesne probleme. Bez panike, zacijelo nije ništa strašno, no trebaš, i zbog svog mira i zbog toga ako je riječ samo o stresu ili o hormonima (normalno za tvoje godine), naučiti kako ćeš se nositi s time. Koliko god mislimo da smo jaki, smireni,  svakodnevna uzbuđenja, čak i najsitniji problemi, utječu na nas. Na stres svatko reagira drukčije: nekomu lupa srce, netko ima probavne smetnje, netko se pojačano znoji, nekomu slabi imunitet… To što si u nekom trenu, kako kažeš, smirena, ne mora puno značiti, jer postoje i tzv. zakašnjele reakcije na stres, one podsvjesne. A podsvijest je teško kontrolirati. Ipak, svakako se obrati liječniku, bez straha, on će ti reći što je točno posrijedi!

Imaš sličan problem? Ili te možda muči nešto drugo? Podijeli to s nama, pomoći ćemo ti! Piši nam na e-mail ok@eph.hr (za Help) a mi ćemo se truditi odgovoriti ti ovdje ili u OK!-u. Pitanje možeš postaviti i u komentar!