Jako sam sramežljiva!

foto: Fotolia

Teško mi je početi razgovor...

Osobno/ Jako sam sramežljiva!

Pitanje/ Ja sam sramežljiva, tiha, povučena cura. Takva sam otkad znam za sebe. Ne mogu reći da sam neka ljepotica, no nisam ni ružna, ali me jednostavno nitko ne zamjećuje. Pomirila sam se s time da ću cijeli život provesti u sjeni, u nekom prosjeku. Ipak, htjela bih barem imati neku ekipu, neke frendice (imam samo jednu, susjedu, koju poznajem od vrtića), osamljena sam, svima dosadna. Čak nisam ni od onih koji na Fejsu, chatu, mogu biti otvoreniji (frendica mi je savjetovala da to pokušam), pa ako se tako i uključim u neki razgovor, brzo se povučem, čini mi se glupim sve što ću reći... Kako da započnem razgovor, da se riješim te svoje sramežljivosti, zašto je nekim ljudima to tako lako? Kako da uopće priđem nekomu?… 
Carmela

Odgovor/ Nema nekih čarobnih riječi za sklapanje prijateljstava, ali ima nešto što svi ljude vole: kad se netko zanima za njih, za njihov život, kad ih se nešto o tome pita. Pokušaj najprije s općenitim pitanjima, npr. kako si napisala zadaću, što misliš o tom i tom profaču… Pa onda, nakon tih općenitih pitanja, kad razgovor krene opuštenije, kad se probije led, možeš pitati o dečkima, o starcima, o slobodnom vremenu… Dobra je to prilika da nekoga više upoznaš, skužiš što voli, ne voli, o čemu najviše govori, a sljedeći put možeš pitati i pričati baš o tome. Dakako, treba pobijediti nervozu i zato prije prilaženja nekomu duboko a smireno diši, jer to  pomaže tijelu da se opusti. Evo, jedno novo prijateljstvo može započeti i pitanjem – što misliš o OK!-u?

Imaš sličan problem? Ili te možda muči nešto drugo? Podijeli to s nama, pomoći ćemo ti! Piši nam na e-mail ok@eph.hr (za Help) a mi ćemo se truditi odgovoriti ti ovdje ili u OK!-u. Pitanje možeš postaviti i u komentar!