Njega intimne zone

foto: Shutterstock

Obrati pozornost na njegu intimne zone!

Povjerljivo/ Njega intimne zone

Iako se o tome ne piše puno, moraš znati da je higijena spolnog organa jednako važna kao i higijena ostalih dijelova tijela… Infekcije intimne zone prilično su česte kod mladih djevojaka, a uzročnika je mnogo: pad imuniteta, nošenje preuskih traperica, donji veš od sintetičkih materijala, stres… tada se prirodna ravnoteža između dobrih i štetnih bakterija u rodnici može poremetiti. U tom se slučaju počinju razmnožavati gljivice, a ti možeš osjetiti svrbež, peckanje, pojačan iscjedak. Kako bi sve to spriječila, svoju intimnu zonu drži urednom i čistom.

✸ Jednom do dva puta dnevno se “dolje” operi običnom vodom ili fiziološki neutralnim sapunom. Bolji su tekući proizvodi s pumpicom jer je manja opasnost od prenošenja bakterija.

✸ Za vrijeme mjesečnice trebaš se prati i više puta, ali najčešće samo vodom. Izbjegavaj ispiranja rodnice iznutra, osim ako ti liječnik ne preporuči suprotno.

✸ Umjesto ručnika, nakon pranja intimnih dijelova tijela bolje je koristiti toaletni papir. Ako ipak koristiš ručnik, najbolji su laneni ili pamučni jer se brzo suše, pa nisu plodno tlo za gljivice i bakterije. Trebaš ih često mijenjati i tvojim se ručnikom ne smije koristiti nitko drugi.

✸ Ne pretjeruj s količinom deterdženta ili omekšivačem pri pranju donjeg rublja.

✸ Dnevne uloške koristi što manje - oni stvaraju toplu i vlažnu sredinu, koja pogoduje infekciji.

✸ Izbjegavaj sintetičko donje rublje jer koža treba disati.